18 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Maske i Dubost u posjeti Ministarstvu pravde CG: Reforma pravosuđa je konretna i efikasna, čekamo IBAR

Politika

Comments 0

Maske i Dubost u posjeti Ministarstvu pravde CG: Reforma pravosuđa je konretna i efikasna, čekamo IBAR

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, susreo se sa ambasadorkom Francuske, An Mari Maske i Frederikom Dubost, sudijom za vezu koje je upoznao sa brojnim reformama pravosuđa koje se trenutno odvijaju u Crnoj Gori, istakavši ozbiljne infrastrukturne projekte koji su planirani za naredne decenije, uključujući izgradnju pravosudnog kvarta koji će predstavljati temelj modernizacijepravosudnog sistema.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva pravde govorilo se i o sveobuhvatnim reformama crnogorske legislative, a posebna pažnja posvećena je Zakonu o državnom tužilaštvu, Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnšću, Zakonu o sprečavanju korupcije i Zakonu o Specijalnom državnom tužilaštvu, koji su ključni za poglavlje 23 i dobijanje pozitivnog Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

“Istaknuta je i potreba za digitalizacijom pravosudnih institucija uz primjenu naprednih IT tehnologija i alata, što će doprinijeti efikasnijem i transparentnijem pravosuđu. Ministar je naglasio važnost unapređenja sajber bezbjednosti informacionih sistema pravosuđa i informisao da je Strategija digitalizacije pravosuđa u posljenjoj fazi izrade. Ministar je takođe podsjetio da je Regionalni centar za sajber bezbjednost formiran uz podršku Ambasade Francuske i predstavlja značajan korak u zaštiti pravosudnog sistema od sajber prijetnji”, saopšteno je iz MP.

Ministar Milović je zaključio da, nakon visedecenijske zapustenosti, pravosuđe u Crnoj Gori uveliko radi na promjenama na svim nivoima.

Taj rad je vidljiv, saglasne su Maske i Dubost, koje su uputile cestitke Ministarstvu pravde na višemjesečnom aktivnom djelovanju u cilju dobijanja Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i realizacije neophodnih reformi na putu evropskih integracija.

Milović je poručio da očekuje se da će, u skorijoj budućnosti, napori i rezultati postignuti u adresiranju jednog od najzahtjevnijih poglavlja – Poglavlja 23, biti prepoznati kroz pozitivan Izvještaj o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), unatoč ograničenjima u vremenu i dostupnim ekspertskim resursima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR