19 °

max 20 ° / min 13 °

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

17° / 13°

Četvrtak

16.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Helsinška komisija SAD-a pozdravila odluku Senata

Politika

Comments 0

Helsinška komisija SAD-a pozdravila odluku Senata

  • Viber
Predsjedavajući američke Helsinške komisije, senator Rodžer Viker, pozdravio je odluku Senata da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u.
"U periodu neizvjesnosti u Evropi, ta mala država i njen narode daju važan doprinos bezbjednosti i stabilnosti. Pristupanjem Alijansi, Crna Gora takođe potvrđuje validnost Helsinške povelje, prema kojoj zemlje imaju pravo da same odlučuju o svojim bezbjednosnim aranžmanima i savezima", naveo je Viker u saopštenju i dodao da bi "omogućavanje spoljnim akterima da dovedu u pitanje taj princip ozbiljno podrilo evropsku bezbjednost".
 
U saopštenju se navodi da je senator Viker, jedan od vodećih članova Odbora za oružane snage, učestvovao na prošlonedjeljnom pretresu na kojem je komandant NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti rekao da je apsolutno ključno da Crna Gora postane članica NATO-a.
 
Takođe se podsjeća da je Komisija za bezbjednost i saradnju u Evropi, takođe poznata kao američka Helsinška komisija, podržavala ljudska prava i demokratski razvoj u Crnoj Gori od praćenja prvih višestranačkih izbora 1990. godine i da je bila uključena u rasprave o NATO-u, te držala pretrese tokom prethodnih rundi proširenja Alijanse.
 
Engel: Odbačena ideja da je NATO prevaziđen
 
Vodeći demokratski član Odbora za inostrane poslove Predstavničkog doma, kongresmen Eliot Engel rekao je da je odluka Senata da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u odlična vijest za Crnu Goru i NATO.
 
“Ishod glasanje pokazuje da senatori iz obje stranke odbacuju besmislenu ideju da je NATO prevaziđen. Naprotiv, Alijansa je ključna za zaštitu Sjedinjenih Država i naših saveznika od Putinove agresije", naveo je Engel u saopštenju.
 
Takođe je dodao da politika otvorenih vrata omogućava NATO-u da se razvija i prilagođava novim izazovima i da bi taj model trebalo pratiti i u budućnosti.
"Sada kada je Crna Gora na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, nadam se da će sve ostale balkanske zemlje imati priliku da se takođe pridruže alijansi", zaključio je kongresmen iz Njujorka.
 
Izvor: Glas Amerike
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR