21 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Očekujem da se crnogorska Vlada pridruži inicijativi o obilježavanju i osudi genocida u Srebrenici

Izvor: EPA/EFE

Politika

Comments 0

Očekujem da se crnogorska Vlada pridruži inicijativi o obilježavanju i osudi genocida u Srebrenici

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Rezolucija UN-a o Srebrenici, koju je Njemačka inicirala zajedno sa Ruandom i nekoliko drugih članica UN-a, veoma je važan korak za pronalazak načina za međunarodno obilježavanje i osudu genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici. Očekujem da nam se crnogorska vlada pridruži u našoj inicijativi. 

To je u razgovoru za Pobjedu poručio predsjednik Evropskog odbora Bundestaga, poslanik Zelenih Anton Hofrajter (Anton Hofreiter).

POBJEDA: Mediji u Crnoj Gori i iz regiona prenijeli su Vaš stav u kojem navodite da bi Crna Gora mogla postati članica EU do 2026. godine. Na čemu zasnivate Vaš optimizam?

HOFRAJTER: Nakon godina stagnacije, Crna Gora je napravila napredak, posebno nedavno u vezi sa imenovanjem sudija na upražnjena mjesta i daljim reformama pravosuđa. Neophodno je raditi na poboljšanju vladavine prava, borbe protiv korupcije i životne sredine. 

Ako crnogorska vlada bude vrijedno radila na ovim i daljim pitanjima, to će rezultirati ne samo boljom budućnošću građana Crne Gore, već će otvoriti put Crnoj Gori ka EU. Svakako želimo da Crna Gora postane članica EU, nakon što se obave neophodne reforme.

POBJEDA: Nedavno ste razgovarali sa premijerom Crne Gore u Berlinu. Kakvi su Vaši utisci nakon tog sastanka? 

HOFRAJTER: Imali smo dobru i otvorenu razmjenu.

POBJEDA: Da li ste sa njim razgovarali o rekonstrukciji koja se najavljuje i možda „upozorili“ premijera na subjekte kojima, prema ocjeni međunarodnih partnera, nije mjesto u proevropskoj vladi?

HOFRAJTER: Naš sastanak je bio povjerljiv, pa neću ulaziti u detalje. Uopšteno govoreći, imamo jasna očekivanja prema Vladi Crne Gore kada je u pitanju ispunjavanje standarda u oblasti ljudskih prava, demokratije i posvećenosti budućnosti Crne Gore kao članice EU.

POBJEDA: Da li Vi lično podržavate, u trenutku evropskog zamaha, rekonstrukciju Vlade sa subjektima koji se, između ostalog, izričito protive rezoluciji o Srebrenici, negirajući genocid?

HOFRAJTER: U potpunosti podržavam njemačku Vladu u njenim naporima da pronađe adekvatan način za međunarodno obilježavanje i osudu užasnog genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine. Rezolucija UN-a koju Njemačka inicira zajedno sa Ruandom i nekoliko drugih članica UN-a je veoma važan korak u ovim naporima. Očekujem da nam se crnogorska vlada pridruži u našoj inicijativi. 

POBJEDA: Svjesni ste da će crnogorsko članstvo u EU, osim od ispunjavanja kriterijuma od strane Crne Gore, umnogome zavisiti i od raspoloženja evropskih partnera, velikih saveznika. Kakav će biti stav Njemačke po ovom pitanju?

HOFRAJTER: Uvjeren sam da je pristupanje Crne Gore EU u obostranom interesu i EU i Crne Gore. Zato Njemačka gura ovaj proces naprijed. Blisko sarađujemo sa našim evropskim partnerima kako bismo izbjegli greške iz prošlosti u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana.

Bilo je mnogo zabrinutosti prije velikog proširenja, prije 20 godina. Ali, ispostavilo se da je to uspješna priča za ljude u starim i novim zemljama članicama. Ove zemlje su postale bogatije. Ako Crna Gora sprovede neophodne reforme, imaće Njemačku na svojoj strani kada na red dođe pitanje članstva u EU.

POBJEDA: Da li smatrate da je EU danas svjesnija posljedica ispuštanja Balkana iz vida i da li bi Crna Gora mogla da iskoristi ovu evropsku „naknadnu pamet“?

HOFRAJTER: Uvjeren sam da je – posebno kada se ima u vidu agresorski rat Rusije u Ukrajini – EU svjesnija geostrateškog značaja Zapadnog Balkana i Crne Gore. Mi smo jaki samo kao zajednica ako sačuvamo naše demokratske vrijednosti i vladavinu prava. Da, EU je otvorenija za dalje proširenje, ali svakako kandidati moraju da urade svoj domaći zadatak.

POBJEDA: Plaši li Vas retrogradna politika na Balkanu, posebno posljednjih dana, kada Dodik prijeti otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, kada su srpski lideri na Balkanu ujedinjeni i orkestrirani protiv rezolucije o Srebrenici prijeteći stabilnosti regiona?

HOFRAJTER: Događaji poput onih u bosanskom entitetu Republika Srpska pokazuju da EU predugo nije pokazivala dovoljno interesovanja za Zapadni Balkan. Evropska unija treba da se drži svojih vrijednosti i da ih pokaže na djelu protiv onih koji su neprijatelji slobode, demokratije, različitosti i ljudskih prava. Etnonacionalizam je neprihvatljiv. Dodik, ali i njegovi partneri u Srbiji razumiju samo jasne i snažne odgovore na njihovu opasnu i retrogradnu politiku, koja radi samo u korist malobrojnih moćnika, ali nikako ne u korist građana Bosne i Hercegovine ili Srbije.

POBJEDA: Sudeći prema premijerovim izjavama koje je dao na nekom skupu u Berlinu, Crna Gora će podržati rezoluciju o Srebrenici, ali neće biti kosponzor. Da li žalite zbog takvog postupanja Vlade?

HOFRAJTER: Mislim da bi kosponzorisanje rezolucije UN poslalo snažan signal žrtvama genocida u Srebrenici i osudilo kršenja ljudskih prava uopšte. Međutim, cijenim premijerovu podršku rezoluciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR