19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević: Na prozivke predsjednika Srbije trebalo da odgovori predsjednik Milatović

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 8

Gorčević: Na prozivke predsjednika Srbije trebalo da odgovori predsjednik Milatović

Autor: Antena M

  • Viber

U Skupštini Crne Gore završen je nastavak Treće posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini.

Na poslanička pitanja danas su odgovarali: ministarka provjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.

Tok sjednice:

"Prostorni plan u četvrtom kvartalu ove godine"

Poslanik DPS Nikola Janović istakao je da je Vlada Crne Gore na sjednici donijela odluku o izradi prostornog plana za cjelokupnu teritoriju države, te upitao ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića kada će biti završen prostorni plan.

Odović je odgovorio da će, u namjeri da se on donese u što kvalitetnijem obliku, prostorni plan biti završen u četvrtom kvartalu ove godine i da o kvalitetu dokumenta govori činjenica da je do sada pristiglo više od dvjesta primjedbi i sugestija.

"Želim da kažem kako radimo sve da to bude, možda, i u septembru", rekao je Odović.

Ana Novaković Đurović URA rekla je Odoviću da je njegov pisani odgovor na njeno pitanje "lijep sastav koji ima uvod, razradu i zaključak", te da postupa suprotno onome što je poslao u odgovoru.

"Mislim i na Vas i na Vladu. Stavili ste na sjednici Vlade van snage zaključak kojim je data saglasnost da se Luka Budva da na korišćenje opštini Budva, jako je vfažno da je ovaj zaključak bio plod konusltaacija za razliku od Vašeg odgovora", rekla je Novaković Đurović.

Odović je pozvao Novaković Đurović da dođe u njegovo ministarstvo kako bi popričali uz "kaficu".

"Vidim ciljate na Luku Budva, sad smo mi ti koji građanima uzimaju Luku Budva. Od trenutka kada je Vlada saglasnost stavila van snage, ta opština nije uspjela da preuzme upravljanje lukom i da operativno uđe u luku, a mi smo morali to da uradimo da bi se došlo do međunarodne linije", rekao je Odović.

"Vučiću trebalo da odgovori predsjednik Milatović"

Poslanik Ivan Vuković DPS upitao je ministarku Gorčević koliko je novca Crna Gora iz EU fondova absorbovala bez grantova od 2006. do 2020. godine i od 2020. godine.

"Do sada je realizovano ili će se realizovati projekti koji su podržani sredstvima IPA jedan, dva i tri", rekla je Gorčević.

Vuković joj je predložio Gorčević da materijal o grantova iz EU fondova, "Kako mu se ne bi dešavalo da, opet, kaže kako CG nije dobijala nikakve grantove iz EU, jer je to izraz nepoštovanja".

Vuković dalje komentariše glasanje Vasilija Čarapića u SE.

"Kako je moguće da četvoro ljudi koji pripadaju istoj partiji imaju različite stavove u odnosu na ovo pitanje? Treba da kažete kolegama da je Kosovo dio berlinskog procesa", upitao je Vuković.

Gorčević navodi da je bila jasna po pitanju Kosova i da više neće ponavljati stav, kao i da ne želi da govori u ime partijskih kolega.

Poslanica DPS Drita Lola upitala je kolika je konačna realizacija planiranih obaveza iz programa pristupanja Crne Gore za 2023/24. godinu?

"Ukupan broj planiranih obaveza iznosi 229 od čega je realizovano 33%, procenat planiranih obaveza za prošlu godinu je bio neplanirano skroman, zbog toga su naše obaveze bile usmjerene na snaženje pregovaračke strukture", rekla je Gorčević.

Kako kaže Gorčević IBAR je prva stepenica nakon koje se ubrzava proces pristupanja Crne Gore EU.

"Važno je odati priznanje cijeloj pregovaračkoj strukturi, jer mi jesmo ubrzali proces koji je bio u stagnaciji", rekla je Gorčević.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč upitala je Gorčević kakva je njena reakcija na uvrede koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio na njen račun i to što se od strane vlasti na njegove uvrede sluganski ćuti.

"Politika vašeg glavnog saveznika, kojem ste dali priliku da bude na čelu Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića oslonjena je na Srbiju", kazala je Vuković Kuč, dodajući da je Mandić interese svoje države podredio Srbiji.

"On će, sigurna sam, poštujući volju svojih birača, ustalasati ovu vladu ako budete uradili ono što ste najavili i glasate za ulazak Kosova u Savjet Evrope. Mi smo u velikom problemu", istakla je Vuković Kuč.

Gorčević je odgovorila da je na prozivke Aleksandra Vučića trebao da odgovori predsjednik države Jakov Milatović.

"Zašto to nije uradio je pitanje za njega", istakla je Gorčević, takođe poručuje da se ne obazire na bilo čije prozivke.

"Sigurana sam da Vasilije Čarapić nije glasao protiv Kosova nego je dodatno ohrabrio Kosovo da ispuni dodatne uslove koji se očekuju za članstvo u jednoj međunarodnoj organizaciji. Pitanje nezavisnosti Kosova je završeno, Crna Gora je priznala Kosovo i to je potpisano kroz Sporazum parlamentarne većine", rekla je Gorčević. 

Vuković Kuč joj je odgovorila da se odgovornost reakcije ne treba prebacivati na reakciju predsjednika.

"Saglasna sam da je trebao da reaguje predsjednik. Skandalozno je što ste relativizovali djelovanje polanika Črapića, prvo njegovo djelovanje je skandalozno- glasao je uzdržano, a znači li da ćete i vi razmisliti dok se ne dobije vijest o zajednici srpskih opština i sl? ", rekla je Vuković Kuč.

Kako kaže Gorčević njen stav o Kosovu je ispravan i nije ishitren. 

Sam početak 44. Vlade označio je i izvještaj EK, rekla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

"U prethodnom vremenskom periodu ja se nijesam osvrtala na izvještaj EK niti sam ga ocjenjivala kao najgori do sada, ali ono do sada što mogu da kažem jeste da izvještaj predstavlja činjenično stanje u kakvom se stanju nalazi Crna Gora u dijelu EU integracija", rekla je Gorčević. 

Ističe da Crna Gora može biti ponosna na sve što je do sada urađeno, Gorčević je takođe navela da se dobijanje IBAR-a očekuje u junu.

"Što se tiče finansijske podrške ona će biti uslovljena ispunjavanjem određenih uslova", rekla je Gorčević.

Kazala je da su identifikovani glavni projekti koji su iz oblasti energetike, saobraćaja, digitalizacije javne uprave i zdravlja.

"Što se tiče dinamike dobijanja prvih sredstva, ona se očekuju krajem juna, najkasnije u julu. Važno je pomenuti da će Vlada CG biti domaćin ministarskog sastanka lidera ZB, tačnije ministara evropskih poslova i ministara finansija i to će biti 26. aprila", kazala je Gorčević

Zbog nezakonitog otpuštanja direktora škola iz budžeta izdvojeno 250 hiljada eura

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović istakla je kako je problema u našem obrazovnom sistemu mnogo, a to je rezultat višedecenijskog zanemarivanja obrazovnog procesa.

"Nedostaje vrtića, škola, škole su građene za 700 učenika, a u njima se nalazi dvije hiljade učenika", rekla je Jakšić Stojanović, dodajući da određene škole nemaju biblioteke.

Kada uspijemo da unaprijedimo kvalitet obrazovnog sistema u školama smanjiće se potreba za privatnim časovima, kaže Jakšić Stojanović.

Poslanica BS Kenana Strujić Harbić navodi da bi se u školskim dvorištima trebao nalaziti po jedan policijski službenik kako bi se smanjilo vršnjačko nasilje.

"Trebalo bi napraviti analizu koliko djece ima potrebu za privatnim časovima i ispitati da li je devetogodišnje obrazovanje uspjelo kod nas, kao i infrastruktura", istakla je Strujić Harbić.

Poslanik Abaz Dizdarević DPS ministarku je podsjetio na smijenjene direktore škola iz vremena kada je ministarka bila Vesna Bratić i upitao dokle se stiglo sa tim procesima. 

Jakšić Stojanović je odgovorila da su ti postupci u fazi u kojoj su završeni postupci vještačenja što usložnjava mogućnost sudskog poravnanja.

"Nažalost konstatujem da u prethodnom periodu nije iskorišten Institut mirnog rješavanja sporova pred agencijom, a koji je bio najefikasniji za smanjnje troškova a koji će na kraju pasti na teret države", rekla je Jakšić Stojanović.

Ističe da su obezbijeđena sredstva za troškove sudskih sporova i za ovu namjenu u budžetu je izdvojeno 250 hiljada eura, "da li će to biti dovoljno, zaista ne znam", rekla je ona.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

A odgovorio bi on no ga nesto sta'...

Milena

@Miro Odlican komentar,oslobodioci su od starta tu da obesmisle drzavu i uniste je,a gradjani koji su ih glasali i svi mi imamo da pasemo travu.

Zeljko

PES bi najviše voljo ako bi se moglo da se njihova stranka ne izjasni o Kosovu .oni bi da ostanu u glumackij ulozi malo proruski ,malo proevropejci ali jbg uzdrzanist nije niti proevropejski a ni proruski tako da če se Evropejci naljitit zasto Pes nije glasao ZA a porusi zasto nije glasao na stolice