16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS Pljevlja Lekiću: Uvjereni smo da će svima u Pljevljima biti poznato kolika je cijena vašeg srpstva

Politika

Comments 2

DPS Pljevlja Lekiću: Uvjereni smo da će svima u Pljevljima biti poznato kolika je cijena vašeg srpstva

Autor: Antena M

  • Viber

U danima kada na Rudnik revizori udariše, kad bijahu došli dani da za Izvršnog Mija nema više, Lekić sitno pismo DPS-u piše. U pismu se opravdava za nepočinstva svoja nova, stara, saopštili su iz DPS-a.

"No Lekiću ovoga puta zaista cijenimo što prioritet dajete Demokratskoj partiji socijalista u odnosu na obavezu da objasnite vaša postupanja revizorskom timu koji ispituje poslovanje Rudnika uglja u mandatu IZVRŠNOG", navode u saopštenju.

Kako dodaju, neophodno je da objasni neka od sljedećih pitanja:

-       Koliko je formirano komisija za ispitivanje poslovanja prethodnog rukovodstva, koji je bio njihov učinak, i koja su finansijska sredstva bila potrebna za njihov rad? 

-       Takođe postavlja se pitanje da li je iste komisije bilo moguće formirati iz reda zaposlenih ili je bilo neophodno dovoditi ljude van Rudnika uglja AD Pljevlja bez znanja i iskustva iz oblasti za koje su formirane. 

-       Na koji način ste ispitali tržište za nabavku dampera koje ste platili 500.000,00 € više od tržišne cijene, i u odnosu na prethodnu nabavku dampera kod istog naručioca Rudnika uglja AD Pljevlja (damperi sa kineskim motorom, sumnjive nosivosti i dr…). 

-       Na koji ste način angažovali dobavljača za usluge obezbjeđenja i da li ste u svemu postupali po zakonu u tom postupku, na koji ste način kontrolisali izvršenje ugovora od strane izabranog ponudioca i da li ste u skladu sa zakonom aneksirali i produžili ugovor ovom ponuđaču ?

-       Da li ste u postupku nabavke usluge projektovanja “izmještanja rijeke Ćehotine” u novo korito u postupku nabavke potpisali izjavu o nepostojanju sukoba interesa, te potom ugovor potpisali sa firmom u kojoj je zaposlen Vaš sin kao istraživač? 

-       Da li ste u postupcima prodaje uglja zaključivali ugovore o prodaji uglja sa firmama koje su osnovane kraće od 24 sata i koje nemaju ni upisani ni uplaćeni kapital u momentu zaključenja ugovora (Tatius Balkan doo, vrijednost ugovora 62.000.000,00€ - komšija I Tetiana Petroshenko)? 

-       Da li ste zaključivali ugovor o prodaji uglja sa pravnim licem doo Inžinjeging promet Beograd čiji je osnivač lice koje je suosnivač tri dječija vrtića sa suprugom bivšeg ministra poljoprivrede u Vladi Crne Gore (vrijednost ugovora 8.200.000,00€ - Ministar Stijović)? 

-       Možete li dati revizorima odgovor na pitanje koji su kriterijumi odnosno motivi za potpisivanje tj. dodjelu ovih ugovora ovim pravnim i nelikvidnim licima? 

-       Da li dodjelom ovolike količine uglja ste prekršili plan prodaje, bilans proizvodnje i ugrozili energetski sektor Crne Gore? 

-       Koji su prihodi, a koji rashodi za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju lavande, miloduha, đurđevaka, žalfija i ostalog bilja? 

-       Da li je ova poljoprivredna aktivnost postojala u biznis planu ili se razvila kao Vaša ideja u toku poslovne godine? 

-       Da li je Rudnik uglja AD Pljevlja kao akcionarsko društvo imao pravo da konkuriše i dobije sredstva ZZZCG namjenjena za zapošljavanje lica u malim i srednjim preduzećima? 

-       Da li je Rudnik sve ugovore o prodaji uglja sačinjavao u prostorijama društva ili je nekima pristupao i kao prodavac uglja, potpisivao ih van sjedišta društva, kao unaprijed pripremljen tekst sa uslovima prodaje? 

-       Da li je Rudnik uglja u postupcima javnih nabavki prvak Crne Gore u pregovaračkim postupcima bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, predivđenog u zakonu kao krajnji izuzetak u javnoj nabavci koji isključuje ostale ponuđače? ( 11 postupaka od čega naročito pažnju zaslužuju nabavka utovarivača, vrijednost uvećanja 100.000,00€ u odnosu na prethodnu godinu i poljoprivredne mašine i priključci, vrijednost traktora uvećana 35.000,00 €, vrijednost drljače uvećana 35.000,00€  I td…). 

-       U koliko slučajeva ste u pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja za javno nadmetanje pribavili mišljenje nadležnog Ministarstva u skladu sa članom 65. Zakona o javnim nabavkama? 

-       Kako objašnjavate to što svaki uzoran domačin u Crnoj Gori drljaču koju ste vi platili 48.650.00 € od novca Rudnika uglja može kupiti od svog novca za svega 13.650.00 €. 

-       Da li ste od Olexandra Petroshenco kupovali opremu za Rudnik uglja AD Pljevlja? 

-        Da li ste istom subjektu napravili izuzetak i dozvolili mu da kao kupac povuče ugalj po ugovoru bez uplate avansa a da isti dug nikada nije izmjeren? Da li ste se za ovaj ustupak prema Energy Industrial Holdingu opredjelili zbog toga što se Vaša supruga Gordana Lekić pojavljuje kao zakupodavac (državna firma Castello Montenegro AD) hala Olexandra Petroshenco a ujedno i kao lice koje pored svog osnovnog posla u opštini Pljevlja, ima zaključen ugovor sa firmom Energy Industrial Holdings i  istoj je dato ovlašćenje Petršenka da vrši sve poslove pravne i ekonomske prirode uključujući i plaćanje prema Rudniku uglja, AD Castello Montenegro i radnicima za mjesečnu naknadu za 1.000,00 € neto? 

-       Da li pored Vas postoje lica u menadžmentu Rudnika uglja koja su uključenja u koruptivne radnje? 

-       Da li ste u stanju Vi ili neko od mendžmenta Rudnika uglja da objasni pojam “PRATEĆE PONUDE” ? 

-       Da li je za organizaciju pratećih ponuda bila zadužena firma van granica Crne Gore, odnosno dio organizovane kriminalne grupevan granica Crne Gore? 

-       Da li je u cilju realizacije postupka predmeta javne nabavke treće pravno lice van granica Crne Gore zaključivalo ugovore o poslovnoj saradnji za posredovanje u dobijanju poslova u Rudniku uglja sa provizijom od 10 do 20 procenata od ugovorene vrijednosti posla sa krajnjim klijentom kupca – Rudnikom uglja AD Pljevlja? 

-       Da li ste upoznati sa formom tih ugovora kojima je dio grupe van granica Crne Gore ugovarao Vaše korupcionaške provizije ili želite da Vam ih mi javno objavimo? 

"Ostavljamo i za sledeći nešto.. Uvjereni smo Milane Lekiću, da ovih dana trebate popričati sa revizorima koji vrše kontrolu na Rudniku uglja AD Pljevlja, a narednih sa g-dinom Novovićem iz SDT i odgovoriti na ova i još mnoga pitanja,  a mi ćemo sačekati ishode razgovora, pa nastaviti komunakikaciju sa Vama ili tada već – o Vama i svega što ste radili kao član ove grupe.

Uvjereni smo da će svima u Pljevljima biti poznato kolika je cijena Vašeg srpstva, a ostaće nejasno koliko ste u konačnom imali namjeru da ga naplatite", zaključuju iz DPS-a.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Lopovluk-zloupotreba..dje je gospodin Suskic..??

LepotaCG

Sve istina. Sve ovo isto treba i za Cedis. Tamo je stanje jos gore. Naprijed DPS sa ovakvim stvarima