18 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: Izvještaj Stejt departmenta potvrdio nesposobnost Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Politika

Comments 0

DPS: Izvještaj Stejt departmenta potvrdio nesposobnost Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

- Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

- U izvještaju Stejt departmenta za 2023. za Crnu Goru se, između ostalog, spominju značajna kršenja prava, a navedeni su i kredibilni izvještaji o torturi ili okrutnom, nehumanom ili degradirajućem tretmanu ili kažnjavanju za koje su odgovorni vladini zvaničnici, zatim ozbiljni problemi za nezavisnošću pravosuđa, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja – uključujući prijetnje nasiljem upućene novinarima, ozbiljna korupcija u vladi, rašireno rodno nasilje, trafiking ljudima, krivična djela nasilja ili prijetnji nasiljem protiv pripadnika LGBTQ+ zajednice, te postojanje najgorih oblika dječijeg rada.

Vlast se vjerovatno nadala da će Stejt department u izvještaju prepoznati sav taj vajni boljitak koji je, kako nas ubjeđuju iz Vlade, zadesio Crnu Goru, međutim navodi se da Vlada nije poštovala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, iako je to predviđeno Ustavom i zakonima. Nije onima koji su sačunjavali izvještaj promaklo ni to da su pojedine nevladine i međunarodne organizacije i pravni eksperti tvrdili da su na tužioce i sudije uticali politički pritisak, korupcija i nepotizam, kao ni da je proces imenovanja sudija i tužioca bio ispolitizovan.

Navodi se i da je korupcija bila značajan problem u zemlji, a da vlada nije efikasno primjenjivala zakon koji predviđa krivično kažnjavanje slučajeva korupcije među zvaničnicima.

Ako se sve ovo uzme u obzir, postaje više nego jasno ko stoji iza svakodnevnog cirkusa i isceniranih hapšenja kojima se zasipa javnost. Nesposobnost da se uhvati u koštac sa izazovom uspostavljanja vladavine prava, brutalno politizovanje svake društvene sfere, skandali i sistemsko i sistematsko urušavanje države ostaće ono po čemu će jedino odlazeća raštimovana Vlada ostati upamćena, saopštavaju iz DPS-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR