20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

20° / 13°

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Procedura pristupanja pokrenuta: "Članstvo u NATO je u korist svih crnogorskih građana"

Politika

Comments 0

Procedura pristupanja pokrenuta: "Članstvo u NATO je u korist svih crnogorskih građana"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Crna Gora je juče počela nacionalnu proceduru pristupanja Alijansi, usvajanjem Prijedloga zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, izjavio je juče ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, pri čemu je naveo da se usvajanje tog akta u parlamentu očekuje u narednih 15 dana.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i uputila ga Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri. Ministar Darmanović je rekao da je glavni cilj donošenja tog Prijedloga zakona sticanje nacionalnih pravnih pretpostavki za učlanjenje Crne Gore u Sjevernoatlantski savez.

"U tim smislu, današanje utvrđivanje Prijedloga zakona na Vladi je prvi neophodan korak", naveo je Darmanović na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Šef diplomatije je dodao da pripadnost NATO-u, Crnoj Gori obezbjeđuje snažnije i dugoročnije demokratsko opredjeljenje države i ubrzava reformske procese.

"Zato sam uvjeren da će članstvo Crne Gore u NATO biti na korist svih građana Crne Gore, bez obzira kako oni to posmatraju, a razlike u demokratijama su uvijek prirodne - kazao je Darmanović.

On je podsjetio da u parlamentu postoji jasna većina za članstvo Crne Gore u NATO.

"Tako da nemam nikakvih sumnji u ishod glasanja koji će potvrditi evroatlantsku orijentaciju većinske Crne Gore.

Očekujem da će proces ratifikacije pristupanja Crne Gore NATO-u ubrzo biti i formalno završen u svim državama članicama" naveo je Darmanović.

Kada se to završi, ministar kaže da će generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg uputiti Crnoj Gori formalan poziv da pristupi NATO-u.

"Time će naša zemlja postići najveći vanjsko-politički uspjeh od sticanja njene nezavisnosti, ispuniti jedan od ključnih strateških ciljeva i zasluženo zauzeti mjesto za stolom sa vodećim demokratijama i najrazvijenim zemljama svijeta", rekao je Darmanović, prenosi Pobjeda.

On je uvjeren da će „dan učlanjenja Crne Gore u NATO, koji je odlukom Vlade postao još bliži, biti velikim slovima upisan u istoriju države“.

Prijedlog zakona

U Prijedlogu zakona se navodi da „poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese“.

Nakon potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u od strane svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi ovoj Organizaciji deponovanjem instrumenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora, ističe se u Prijedlogu zakona.

Sjevernoatlantski ugovor ili Vašingtonski ugovor je osnivački akt NATO-a, sačinjen u Vašingtonu 4. aprila 1949. godine (stupio na snagu 24. avgusta 1949. godine), koji definiše svrhu i opšte ciljeve postojanja i djelovanja Alijanse i detalje o načinu njihovog sprovođenja Ugovora.

Ovim ugovorom se strane obavezuju da rješavaju svaki međunarodni spor, u koji bi mogle da budu uključene, mirnim sredstvima i da se u svojim međunarodnim odnosima uzdržavaju od prijetnje silom ili upotrebe sile na bilo koji način nespojiv sa ciljevima Ujedinjenih nacija, navodi se, između ostalog, u Prijedlogu zakona.

Strane su se saglasile da će se smatrati da oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi predstavlja napad na sve njih, te da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pojedinačno i zajedno, preduzeti potrebne mjere, uključujući upotrebu oružane sile, radi ponovnog uspostavljanja i održavanja bezbjednosti.

Pobjeda

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR