7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pet godina od početka pregovora: Uspjeh smeta samo onima koji ne žele dobro svojoj zemlji

Politika

Comments 0

Pet godina od početka pregovora: Uspjeh smeta samo onima koji ne žele dobro svojoj zemlji

Autor: Sanja Novakovic

  • Viber

Pet je godina od početka pregovora sa Evropskom unijom. Crna Gora napravilla je ogoman iskorak ka porodici evropskih država. Prostora za napredak još, međutim, ima naročito u oblasti vladavine prava. To su ocjene sa konferencije „Pet godina pristupnih pregovora- što smo postigli“.

Ministar evrpskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da pet godina nakon otvaranja poglavlja Crna Gora ima 28 otvorenih poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena . Navodi da smo svakim danom sve bliže članstvu u EU.

“ Za mladu državu koja je ove godine obilježila jedanaestu godišnjicu obnove nezavisnosti, to je veliki uspjeh. Ovaj rezultat može smetati samo onima koji, ili ne vide svoju budućnost u Evropskoj uniji, ili onima koji ne žele dobro svojoj zemlji”, smatra Pejović.

Ministar Pejović kaže da se svakako može i bolje i više, ali naglašava da smo u uslovima pod kojima Crna Gora vodi pregovore učinili najviše što se moglo u monogim oblastima. Smatra da smo u nekim oblastima naučili lekcije i stekli iskustvo za budući rad.

Pejović, takođe, podsjeća da smo prva država koja pregovara po novom pristupu čije je težište na vladavini prava. Ne bi trebalo zaboraviti, smatra ministar Pejović, da se posljednjih godina mijenjala i sama Evropska unija pod teretom unutrašnjih i eksternih kriza.

“ Danas je podrška proširenju u zemljama EU na nikada nižem nivou koji ponekad pokazuje da gotovo 75 odsto stanovništva , u pojedininim zemljama, negativno gleda na buduće širenje Unije. To je činjenica i realnost koju uvijek moramo uzeti u obzir kada govorimo o daljem pristupanju Crne Gore i drugih zemalja Balkana”, kazao je Pejović na konferenciji.

Čestitke iz EU

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav čestitao je Crnoj Gori na onome što je postigla tokom pet godina pregovaranja. Smatra, međutim, da izazova ima još.

“Napredak u pristupnim pregovormima zavisi u potpunosti od Crne Gore i napretka ostvarenog na planu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU. Još postoji mnogo izazova. Posebna pažnja je potrebna u pravcu osiguravanja konkretnih i održivih rezultata naročito u oblasti vladavine prava, koji će nastaviti da određuju tempo pregovora. Opipljivi napredak u toj, kao i oblastima koje mi nazivamo temeljnim pitanjima biće ključni za brže kretanje naprijed”, poručio je Orav.

Orav je siguran da je Crna Gora posvećena privođenju posla koji smo započeli kraju.

“Iskreno se radujem uspješnom završetku naših zajedničkih napora – članstvu Crne Gore u EU”, poručio je šef Delegacije Evropske unije.

NVO: Mogli smo više

Izvršna direktorka NVO Politikon Jovana Marović smatra da smo nakon pet godina propuštili da obezbijedimo zajsta opipljiv boljitak za gradjane.

“ Korupcije je i dalje sve pristutna, to je i ocjena Evropske komisije. Dosta je sumnji u kredibilitet Agencije za sprječavanje korupcije. Na drugoj strani imamo Specijalno državno tužilaštvo koje jeste proaktivno, ali opada povjerenje građana u pravosuđe”, navodi Marović.

Vuksanović: Nizak stepen pripremljenosti privrede 

Pedsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović, kaže da nije baš zadovoljna stepenom pripremljenosti crnogorske privrede.

“ Proces pregovaranja ide odlično, ali privrednici na adekvatan način ne prate ono što se dešava. Kapaciteti crnogorskih preduzeća još nijesu na zadovoljavajućem nivou. Pedeset procenata registrovanih preduzeća je u blokadil, a veliki broj malih i srednjih preduzeća je na ivici održivosti”, kazalka je Vuksanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR