24 °

max 25 ° / min 14 °

Utorak

02.06.

25° / 14°

Srijeda

03.06.

25° / 12°

Četvrtak

04.06.

25° / 15°

Petak

05.06.

19° / 17°

Subota

06.06.

22° / 18°

Nedjelja

07.06.

23° / 15°

Ponedjeljak

08.06.

23° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nove tehnologije kompanije ''Jaguar Land Rover'' pomažu u redukovanju stresa

Izvor: Foto:Autoblog.rs

Auto

Comments 0

Izvor: autoblog.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Nove tehnologije kompanije ''Jaguar Land Rover'' pomažu u redukovanju stresa

Kompanija Jaguar Land Rover kontinuirano radi na istraživanju novih tehnologija vještačke inteligencije kako bi bolje dešifrovala naše stanje uma prilikom vožnje – i shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopšte dobrobiti vozača.

Vozilo koje reaguje na vaše raspoloženje

Kompanija Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju zasnovanu na vještačkoj inteligenciji kako bi bolje razumjela promjene u raspoloženju vozača dok upravlja vozilom.

Kabinska podešavanja mijenjaće se kao odgovor na izraze lica tj. facijalne ekspresije vozača, sa ciljem da se pomoću adekvatnih izmjena pomogne u redukovanju stresa.

Prema sprovedenim istraživanjima, 74% ispitanika priznalo je da se svakodnevno osjećaju pod stresom ili nekom vrstom pritiska.

Novi sistem za detekciju raspoloženja vozača predstavlja samo jednu od brojnih tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao dio svoje vizije „mirnog utočišta“, a sa krajnjim ciljem da se unaprijedi cjelokupno iskustvo vožnje.

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procjenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagđavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grijanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvjetljene.

Podešavanja se mijenjaju u skladu sa izrazom lica vozača što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74 odsto nas svakodnevno osjeća iscrpljeno ili preopterećeno.

Sistem za detekciju raspoloženja će koristiti najnovije tehnike vještačke inteligencije kako bi se stalno prilagođavao nijansama u izrazu lica vozača i automatski primjenjivao odgovarajuće postavke. Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po mjeri lica koje upravlja vozilom.

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promjenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom, zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine kao odgovor na zevanje ili druge znake umora.

Kompanija Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sjedišta. Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svjetla, tintuje tj. zatamni prozore i podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.

Novi sistem za detekciju raspoloženja predstavlja samo jednu od niza tehnologija koje kompanija Jaguar Land Rover istražuje kao dio svoje vizije „mirnog utočišta“, sa krajnjim ciljem da se unaprijedi sveopšte iskustvo vožnje. Proizvođač isprobava širok spektar mogućnosti za unaprjeđenje dobrobiti vozača i putnika.

Sve ove nove tehnologije dizajnirane su da stvore utočište unutar luksuznih vozila, kako bi se osiguralo da je putnicima što udobnije, dok istovremeno vozač ostaje jednako oprezan i obazriv, i što je najvažnjije on i dalje drži kontrolu "u svojim rukama".

Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača.

Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, dostupan je na svim Jaguar i Land Rover vozilima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR