18 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katastrofalan prvi kvartal za akcije Tesle

Izvor: Pixabay, ilustracija

Auto

Comments 0

Katastrofalan prvi kvartal za akcije Tesle

Autor: Antena M

  • Viber

Proizvođač električnih automobila i član Sedam veličanstvenih Tesla imao je teško prvo tromjesečje, izgubivši gotovo 30 odsto od početka godine.

Kompanija je pogođena mnogim izazovima od povlačenja automobila do smanjenja cijena i zabrinutosti rukovodstva oko izvršnog direktora Elona Muska, prenosi Capital.ba.

Analitičar Wedbush Securities Dan Ives, dugogodišnji Teslin “bik”, smanjio je svoju ciljnu cijenu na 300, sa 315, dok je ovo tromjesečje nazvao “noćnom morom” za Teslu. Analitičar je rekao da je dugoročno optimističan u vezi s Teslom, uprkos “formiranju oblaka potražnje za kratkoročnom mračnom olujom”.

Ives je napisao da kada Tesla objavi globalne isporuke sljedeće sedmice, to neće biti “trenutak slavlja za bikove, već će umjesto toga biti tromjesečje flastera za Tesline investitore”.

Analitičar je dodao da se Tesla bavio problemima oko svoje nadogradnje Model 3 Highland u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zajedno sa usporavanjem prodaje u Evropi.

Međutim, Ives je primijetio da je “najveći i najzabrinjavajući problem za Teslu” Kina jer su “rastuća konkurencija u električnim vozilima i dugotrajni rat cijena učinili ovo ključno tržište vrlo izazovnim za Teslu prošle godine, a posebno u ovom kvartalu”.

“Vjerujemo da je priča o Tesli negativna kao što smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina, kada su Musk/Tesla napadnuti od strane medvjeda sa svih strana. Ali za razliku od drugih vremena, sada je to opravdano, jer je rast bio spor, a margine pokazuju kompresiju s Kinom noćna mora”, napisao je Ives.

U međuvremenu, Adam Jonas iz Morgan Stanleya, još jedan Teslin bik, smanjio je svoju procjenu isporuke u prvom kvartalu na 425 hiljada, sa 469 hiljada. Jonas je takođe smanjio prognozu isporuke za cijelu godinu na 1,95 miliona jedinica.

Početkom marta, Jonas je izdao bilješku za investitore u kojoj je smanjio projekcije zarade Tesle ove godine 25 odsto, rekavši da bi EV div mogao “potencijalno” izgubiti novac ove godine. Jonas je srezao svoju ciljnu cijenu Tesle na 320, sa 345, i smanjio projekcije zarade po dionici na 1,51 USD.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR