12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pet načina kako da zaustavite konstantan osjećaj umora

Dom i porodica

Comments 0

Pet načina kako da zaustavite konstantan osjećaj umora

Izvor: B92

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Spavanje je jedna stvar, ali umor može da bude uzrokovan stresom, bolom ili navikama lošeg načina života. Evo kako da se osjećate odmornijim. 

Otkrijte da li ste umorni ili pospani

"Važno je prepoznati da postoji razlika između umora i pospanosti", kaže Hug Selsik, predsjedavajući Radne grupe za spavanje na Kraljevskom koledžu psihijatara. Umor je, navode kada vam nedostaje energija i koncentracija i kada ste razdražljivi i nijeste motivisani.

"Pospanost je obično znak poremećaja spavanja ili nedovoljno sna, dok bi umor mogao biti uzrokovan mnogim stvarima - stresom, bolom, anemijom ili problemima sa hormonima", navodi Selsik.

Ako ste zabrinuti zbog sna, Selsik preporučuje da se obratite ljekaru.

30 minuta gledanja TV ostavlja vas umornim 16 sati

Način na koji Selsik to vidi: "Ako se budite dodatnih pola sata samo da biste pogledali još jednu epizodu TV emisije,to vas može ostaviti umornim 16 sati sljedećeg dana. Imajući u vidu da biste se sa tih 30 minuta sna mogli bolje osjećati tokom 16 sati sljedećeg dana. To je veoma dobar povraćaj investicije.

"Davanje dodatnih 30 minuta u krevetu, pet noći nedjeljno", kaže, može da donese značajnu razliku. To se neće nužno dogoditi odmah, upozorava on, "jer ako hodate unaokolo sa dugom iz sna, potrebno je vrijeme da se taj dug otplati“.

Odrasli takođe treba da imaju rutinu za spavanje

"Izbjegavajte alkohol, nikotin, kofein i druge stimulanse prije spavanja i nemojte jesti velike obroke u kasnim večernjim časovima", kaže profesor Martin Maršal, predsjedavajući Kraljevskog koledža ljekara opšte prakse.

Gledajte i svoju izloženost plavoj svjetlosti.

"Gledanje televizije i korišćenje digitalnih uređaja poput pametnih telefona i tableta mogu povećati budnost. Osigurajte da vam je spavaća soba ugodna za spavanje: mračna, tiha i uredna.

"Postoji dobar dokaz, kaže, da vježba može smanjiti stres, što može pomoći u snu - ali takođe vam daje energiju, pa izbjegavajte da to radite nekoliko sati prije spavanja. "

Ne dozvolite da vas telefon probudi

Telefoni koji se pale tokom noći prijetnja su sna, kaže Selsik. Svi se probudimo nekoliko puta i to je potpuno normalno.

"Probudimo se, provjerimo svoje okruženje i vraćamo se da spavamo. Ali ono što mnogo vidimo u laboratoriji spavanja je da se ljudi probude, a prvo što rade je da posegnu za telefonom. To ih održava budnim tokom dužeg perioda noći", navodi.

Ako telefon koristite kao budilnik, neka bar bude na punjaču ispod vašeg kreveta, piše Gardijan.

Jedite proteine uz svaki obrok i užinu

"Na taj način ćete pomoći da vaš šećer u krvi bude uravnotežen", kaže registrovani nutricionistički terapeut Džek Linč, autorka Va Va Voom: Desetodnevna energetska dijeta, te dodaje:

"Ovo će vam pomoći da izbjegnete užasan pad energije tokom podneva. A hrana bogata proteinima često sadrži i gvožđe, dodatni bonus za svakoga ko je anemičan na granici. Meso, riba, jaja, orasi, sjemenke i mahunarke su dobri izvori. "

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR