21 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tri vrste voća koje bi trebalo da jedete svaki dan

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Tri vrste voća koje bi trebalo da jedete svaki dan

Izvor: Express/Index

Autor: Antena M

  • Viber

Voće je puno vitamina, vlakana i antioksidanata, a idealno bi bilo da se jede svaki dan i nekoliko puta dnevno.

Iako je bilo koja vrsta voća dobra i neophodna za zdraviju ishranu, određene vrste mogu maksimalno da povećaju unos hranljivih materija. Nutricionista Džejms Vikers izdvojio je tri vrste voća koje treba da jedemo svaki dan, nutritivno su veoma zdrave i hranljive i mogu značajno da obogate ishranu.

Maline

Kao prvu, veoma zdravu i nutritivno bogatu namirnicu, nutricionista je izdvojila maline. „Malo ljudi to zna, ali maline su jedno od voća najbogatijih vlaknima koje možete jesti kao dio zdrave ishrane. Imaju vrhunska zaštitna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja, kao što su magnezijum, vitamin K i vitamin C“, tvrdi nutricionista.

Međutim, ako maline nisu vaše omiljeno voće, možete izabrati i drugu vrstu bobičastog voća, kao što su jagode, kupine, borovnice ili crne ribizle. Vikers preporučuje konzumiranje jedne šolje odabranog voća dnevno.

Banane

Banane su omiljeno voće koje je dobar izvor pektina, rastvorljivih vlakana neophodnih za zdravlje crijeva. Takođe, skrob u bananama ima prebiotički efekat koji može da stimuliše rast dobrih bakterija u crijevima. Pored vlakana, banane su poznate i po drugim hranljivim sastojcima.

„Kada je riječ o esencijalnim mikronutrijentima, banane takođe sadrže kalijum, koji može pomoći u održavanju zdravijeg krvnog pritiska i dobrog zdravlja srca“, ističe Vikers.

Šljive

Poslednje voće koje bi, prema riječima nutricioniste, trebalo da jedemo često su šljive. „Sa visokom koncentracijom antioksidanata, dodavanje ovog voća u ishranu može pomoći tijelu da se bori protiv štetnih jedinjenja poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali su povezani sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa i raka, a redovno jedenje šljiva moglo bi da smanji šanse za razvoj bolesti“, ističe on.

Osim toga, nutricionista ističe da su šljive voće koje sadrži malo šećera, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele bolje da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR