16 °

max 16 ° / min 11 °

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mjesto na kome ulje ne bi trebalo da stoji, a većina ga tamo drži

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Mjesto na kome ulje ne bi trebalo da stoji, a većina ga tamo drži

Autor: Antena M

  • Viber

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

Većina u kuhinji ima raznovrsna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su odlični izvori zdravih masti i antioksidanata, način njihovog skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja.

Temperatura može oštetiti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za čuvanje ulja blizu ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti svoj kvalitet.

Idealna temperatura za skladištenje ulja ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni. Ovo pravilo je posebno važno za ulja sa nižom tačkom dimljenja, kao što je maslinovo ulje, piše Krstarica, prenosi N1 Zagreb.

Uticaj svjetlosti na kvalitet ulja

Hladno cijeđena ulja, popularna zbog svojih hranljivih svojstava, posebno su osjetljiva na svjetlost. Svjetlost može da utiče na gubitak ukusa i nutritivnih svojstava ulja.

Zbog toga se preporučuje da se čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikada posjetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim buradima koje ih štite od svjetlosti.

Vazduh nije prijatelj

Osim na svjetlost i toplotu, ulje je osjetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što dovodi do bržeg sagorijevanja ulja.

Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite poklopac nakon svake upotrebe kako biste spriječili da ulje dođe u kontakt sa kiseonikom.

Još savjeta za čuvanje ulja u kuhinji

Takođe je dobra ideja da uzmete u obzir vrstu ulja koju koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog ulja, mogu bez problema čuvati na sobnoj temperaturi, druga, kao što je laneno ulje, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može produžiti njegovo trajanje. Pored toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored šporeta ili u providnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njegovog kvaliteta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR