13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad treba, one i prohodaju - prilagodljive ajkule

Izvor: Foto: Screenshot

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Kad treba, one i prohodaju - prilagodljive ajkule

Izvor: RTS, MNN.COM

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Istraživači su u indonežanskim vodama otkrili nove vrste morskih pasa koje su se prilagodile uslovima života i – prohodale.

Otkriće objavljeno u naučnom časopisu Marine and Freshwater Research, nije prvo takve vrste, ali ukazuje na činjenicu da se ajkule mnogo brže prilagođavaju nego što se smatralo.

„Pronašli smo morske pse, koji koriste peraja za hodanje po grebenima. Evolucijski su se odvojile od svog najbližeg zajedničkog pretka prije oko devet miliona godina“, rekao je Mark Erdman, potpredsjednik azijsko-pacifičkog programa "Conversation International".

„Ovo otkriće dokazuje da savremene ajkule imaju izvanrednu evolucijsku stabilnost i sposobnost prilagođavanja promjenama u okruženju“, dodao je dr Erdman.

Tim naučnika posmatrao je kako ajkule koriste svoju sposobnost da uz minimum kiseonika hodaju perajama u potrazi za školjkama i malim rakovima.

Studiju u kojoj su opisane četiri nove vrste „hodajućih ajkula“ su realizovali program "Conversation International", Univerzitet u Kvinslendu, Indonezijski institut za nauku, australijska organizacija CSIRO i Univerziteta na Floridi.

„Pomoću DNK ovih morskih pasa, bili smo u stanju da procijenimo kada su morski psi evoluirali, kao i da istražimo procese koji vode ka razvoju vrste. Otkrili smo da su promjene u vodama, nove formacije grebena i kopna odigrali veliku ulogu kada su u pitanju pokreti morskih pasa“, izjavila je vodeći autor studije Kristina ristine Dedžeon.

„Ove informacije su važne ne samo za kretanje morskih pasa, već i za razumijevanje razvoja i drugih vrsta u ovom regionu koji je poznat kao oblast najveće tropske morske biološke raznolikosti na globalnom nivou“, dodala je Dedžeon.

Potrebna zaštita staništa

Tim koji stoji iza istraživanja nada se da će više vrsta morskih pasa koji se kreću na neuobičajen način, biti dodato u Crvenu listu Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Inače, poznato je ukupno devet vrsta „hodajućih ajkula“ od kojih su na Crvenoj listi tri vrste. Istraživači vjeruju da postoji više vrsta ovakvih morskih pasa.

Ove ajkule žive uglavnom u oblasti oko Sjeverne Australije, kod ostrva Nova Gvineja i ostrva Raja Ampat, Aru i Halmahera u istočnoj Indoneziji.

Zbog malih, izolovanih staništa, morski psi se suočavaju sa izuzetnom ranjivošću uključujući degradaciju staništa i intenzivni ribolov.

„Od suštinskog je značaja da lokalne zajednice, vlade i međunarodna javnost nastave da rade na uspostavljanju zaštićenih morskih područja kako bi se osiguralo da se biološka raznolikost naših okeana i dalje razvija“, rekao je Erdman.

Naučnici istražuju i traže nove vrste ajkula intenzivno posljednjih 12 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR