18 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Australijski milijarder pravi Titanik II, repliku najpoznatijeg kruzera

Izvor: screenshot/X/ oceanlinerssingaporepteltd

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Australijski milijarder pravi Titanik II, repliku najpoznatijeg kruzera

Izvor: RTS, CNN

Autor: Antena M

  • Viber

Više od decenije, australijski milijarder Klajv Palmer pokušava da se izbori za izgradnju „Titanika II“ – replike nesrećnog broda koji je potonuo 1912. sa više od 2.200 ljudi na njemu. Samo oko 700 ih je preživjelo, a nesreća je ušla u istoriju kao najpogubnije putovanje na svijetu. Palmer najavljuje bezbjednije plovilo koje će putnicima nuditi krstarenje po prošlosti.

Milijarder Klajv Palmer fasciniran je brodom za koji se pričalo da nije moguće da potone. Toliki je ljubitelj krstarenja da „ne žali para“.

Njegovo pasionirano zanimanje za „Titanik“ je toliko da je prvi put objelodanio planove za izgradnju „Titanika II“ još 2012. zatim ih ponovo iznio 2018. Šest godina kasnije, uradio je to ponovo, iznova pokrenuvši projekat tokom konferencije za štampu u Operi u Sidneju, u blizini čuvene gradske luke.

Još jednom se postavlja pitanje zašto?

„Mnogo je zabavnije raditi na pravljenju 'Titanika' nego sjedjeti kod kuće i brojati svoj novac“, navodno je Palmer rekao lokalnim medijima, uz nonšalantnost čovjeka koji svake godine zarađuje skoro pola milijarde dolara.

Palmer se ne pita kako da zaradi novac, već gdje da ga potroši. Kada je, prije više od jedne decenije, prvi put predstavio svoj san o izgradnji verzije „Titanika“ koja bi se bolje održavala na površini, za Palmera su vjerovali da je bio dovoljno bogat i ekscentričan da to uradi.

Koronavirus i druge prepreke

Planove o realizaciji projekta vrijednog više miliona dolara, između ostalog, kvarila je i pandemija. Koronavirus je zatvorio luke, a putnici nisu željeli da se izlažu riziku da iskuse čari karantina na moru.

Palmer, predsjednik kompanije „Blu star lajn“ (Blue Star Line) koja stoji iza projekta „Titanik II“, imao je i drugih obaveza. Posljednjih godina pokrenuo je više sudskih sporova protiv države i saveznih vlada. Zamjerio je vlastima Zapadne Australije zbog odluke da se granice tokom pandemije zatvore.

Još jedan poraz na sudu uslijedio je kada je tražio milijarde dolara odštete od vlade iste australijske savezne države zbog njene odluke da mu blokira pristup nadoknadi u projektu iskopavanja rude gvožđa. Sada podnosi žalbu međunarodnom tribunalu, tražeći skoro 200 milijardi dolara odštete od savezne vlade.

Umejsto izgradnje „Titanika II“ prioritet je imala Palmerova politička karijera. Kao osnivač Partije ujedinjene Australije, registrovane 2018. učestvovao je aktivno na više izbora. Zalagao se protiv zatvaranja zbog kovida i obavezne vakcinacije.

Poznato je da je potrošio milione dolara na kampanje i oglašavanje, a ipak rezultati njegove partije bili su veoma skromni na izborima. Stranka je prestala da postoji 2022. godine.
Sada kada je pandemija prošla, a kruzeri ponovo na moru, Palmer kaže da je pravo vrijeme da oživi svoj san o „Titaniku“.

Prilikom ponovnog predstavljanja plana za izgradnju „Titanika II“, tim australijskog biznismena predstavio je osmominutni video-snimak koji postoji već nekoliko godina, a prikazuje izgled broda kao i svake sobe, zajedno sa glumcima obučenim u kostime iz perioda prvog „Titanika“.

Putnici će biti pozvani da se oblače po modnim pravilima sa početka 20. vijeka, ali to neće biti obavezno, rekao je portparol Palmerove kompanije.

Sam brod će biti dugačak 269 metara i širok 32,2 metra – malo širi od originala. Kapacitet će biti 2.345 putnika raspoređenih na devet paluba sa 835 kabina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR