22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tehnološke kompanije pod novom istragom

Izvor: Pixabay, ilustracija

Mozaik

Comments 0

Tehnološke kompanije pod novom istragom

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija (EU) najavila je istrage protiv nekih od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu zbog nekonkurentnih praksi.

Meta, Apple i Alphabet, koji je vlasnik Googlea, istražuju se zbog potencijalnih kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA), koji je uveden 2022. godine, prenosi Capital.ba.

Uporedo, akcije tih firmi pale su u trgovanju u ponedjeljak, nakon ovih najava. Tri kompanije su do zatvaranja tržišta u ponedjeljak smanjile ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 45 milijardi USD.

Apple je pretrpio najveći udarac, izgubivši 22 milijarde USD. Meta je izgubio 16 milijardi USD, a Alphabet sedam milijardi USD.

Ako se utvrdi da su prekršile pravila, firme se mogu suočiti sa ogromnim kaznama do deset odsto svog godišnjeg prometa. Šefica EU za borbu protiv monopola Margrethe Vestager i šef industrije Thierry Breton najavili su istragu u ponedjeljak.

Samo šest kompanija ima obaveze prema DMA, ali su i najveće svjetske tehnološke firme: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft i ByteDance. Nijedna od firmi nema sjedište u Evropi, jer ih je pet u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a ByteDance u Pekingu.

Istraga dolazi tri sedmice nakon što je EU kaznila Apple sa 1,8 milijardi EUR zbog kršenja zakona o konkurenciji zbog striminga muzike.

U međuvremenu, SAD su optužile Apple da monopolizuje tržište pametnih telefona u značajnoj tužbi protiv tehnološkog giganta koji je pokrenut prošle sedmice. Portparol Apple-a kazao je da će se kompanija konstruktivno uključiti u istragu i da su uvjereni da je njihov plan u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima.

Oni su dodali da su njihovi timovi uspostavili različite mehanizme za usklađivanje sa značajnim zakonodavstvom EU, kao i zaštitu privatnosti i sigurnosti za korisnike EU.

U međuvremenu, portparol kompanije Meta je rekao da je upotreba pretplate kao zamjena reklamiranja “dobro uspostavljen poslovni model u mnogim industrijama”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR