26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpuno pomračenje Sunca sjutra vidljivo u Njujorku: Fenomen će trajati duže od četiri minuta

Izvor: Pixabay, ilustracija

Mozaik

Comments 0

Potpuno pomračenje Sunca sjutra vidljivo u Njujorku: Fenomen će trajati duže od četiri minuta

Autor: Antena M

  • Viber

Brojne škole na sjeveru američke države Njujork su donijele odluku o otkazivanju ili skraćivanju nastave 8. aprila zbog očekivanog potpunog pomračenja Sunca.

Zvanično objašnjenje za ovu odluku su gužve u saobraćaju koje će nastati zbog pomračenja, ali je i nezvaničan motiv pokušaj škola da izbjegnu odgovornost za moguća oštećenja vida koja bi učenici zadobili posmatrajući pomračenje bez zaštite u okruženju škole, prenosi Njujork post.

Pomračenje Sunca će biti vidiljivo u 15.18 sati po lokalnom vremenu (9.18 po srednjoevropskom vremenu), odnosno u dijelu dana kada se učenici vraćaju kućama iz škole. Zona pomračenja, odnosno oblast iz koje će pomračenje biti savršeno vidljivo, obuhvata 29 od 62 okruga Njujorka, a policija u tim oblastima upozorava na velike gužve u saobraćaju već od podneva, naročito zbog velikog broja turista koji će doći da posmatraju ovu pojavu.

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca vidjeće se sjutra iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i „Jutjub“ kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bijele boje. Očekuje se da će i biti veliki broj onih koji će izučavati ovaj fenomen, mjerenjem stišavanja aktivnosti i oglašavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mjesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put poslije samo sedam godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR