11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ravnopravnost imperativ u digitalnom svijetu

Mozaik

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Ravnopravnost imperativ u digitalnom svijetu

Autor: Antena M

  • Viber

Nedovoljna zastupljenost žena znači da se njihovi glasovi ne čuju prilikom donošenja odluka o oblikovanju digitalnog društva, rekli su iz kompanije One dodajući da je ravnopravnost imperativ u digitalnom svijetu.

Kako se navodi, u srcu svake djevojčice i svakog dječaka kriju se snovi o velikim podvizima, osvajanju neistraženih svjetova i stvaranju nečeg velikog.

“Svaka djevojčica i svaki dječak nose u sebi nevjerovatnu moć da promijene svijet, ali često se ta moć guši pod teretom društvenih očekivanja i stereotipa. To je posebno vidljivo u tehnološkom svijetu gdje se djevojčice suočavaju s izazovom osvajanja svoje pozicije u toj dinamičnoj areni”, kaže se u saopštenju.

Te razlike su, kako se dodaje, zabrinjavajuće, posebno jer se karijere u ICT-u smatraju dominantnim na današnjem tržištu rada.

“Štaviše, nedovoljna zastupljenost žena znači da se njihovi glasovi ne čuju prilikom donošenja odluka o oblikovanju našeg digitalnog društva”, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije One Branko Mitrović kazao je da to nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već i propuštena prilika za iskorištavanje punog potencijala svih članova društva u stvaranju i oblikovanju tehnoloških inovacija.

“Kada se djevojčicama i mladim ženama pruži podrška i prilika da se aktivno uključe u tehnološki sektor, to ne doprinosi samo njihovom ličnom i profesionalnom razvoju, već i stvara bolje uslove za inovacije i napredak cijelog društva”, rekao je Mitrović.

On je objasnio da izuzetno mali procenat žena u ICT sektoru, koji je postao dominantan u svjetskim ekonomijama, ne samo da se produbljuje rodnu nejednakost u toj industriji, već se i održava i na disbalans moći na globalnom nivou.

“U svijetu gdje tehnološki sektor sve više oblikuje ekonomiju i društvo, nedostatak ženskih glasova znači gubitak raznolikosti perspektiva i ideja koje bi mogle da transformišu našu budućnost”, naveo je Mitrović.

Taj disbalans, kako je dodao, održava i već postojeće rodne jazove u drugim sektorima, produbljujući borbu žena za pravedniju i ravnopravniju ulogu u svijetu.

“Stoga, osnaživanje žena u ICT sektoru postaje ključno ne samo za sam sektor, već i za širu globalnu dinamiku moći i pravednosti”, kazao je Mitrović.

U susret obilježavanju Dana djevojčica u ICT sektoru, kompanija One je snimila inspirativni video koji ukazuje na rodni disbalans u ICT sektoru i potrebu za promjenom paradigme.

“Umjesto da dječacima šaljemo poruku da budu hrabri i rizikuju, a djevojčicama da budu savršene i nježne, važno je podsticati hrabrost i samopouzdanje kod sve djece, bez obzira na pol”, kaže se u saopštenju.

Mitrović je rekao da se ne može ponavljati “da nam je potrebno više djevojčica u ICT-u”.

“Potrebno je da kao društvo istinski nešto konkretno preduzmemo po tom pitanju. U tom smislu neophodno je aktivno mijenjati način na koji odgajamo djevojčice od najranijeg uzrasta. One moraju osjetiti da je tehnologija domen u kojem mogu biti uspješne jednako kao i dječaci,” kazao je Mitrović.

Navodi se da će osim inspirativnog videa, kompanija One povodom obilježavanja Dana djevojčica u ICT-u zajedno sa ministarstvima javne uprave i prosvjete, nauke i inovacija, organizovati niz radionica tokom kojih će 60 djevojčica iz različitih crnogorskih opština imati priliku da se upoznaju sa pozitivnim primjerima iz prakse.

Inspirativne priče Nine Drakulić, Ane Ašanin i Vildane Delić, koje su kroz svoje tehnološke projekte riješile važna pitanja za zajednicu, pokazaće im mogućnosti koje tehnologija pruža.

“Ne želimo da Ana, Vildana i Nina budu izuzeci, želimo da one budu jedne od mnogih koje ostvaruju svoje potencijale i u STEM oblastima”, rekli su iz kompanije One.

Oni su kazali da će nastaviti da podržavaju i podstiču djevojčice širom zemlje da se hrabro upuste u tehnološki svijet, pružajući im mentorstvo, resurse i inspiraciju koja im je potrebna da ostvare svoje snove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR