15 °

max 15 ° / min 11 °

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Budite pažljivi sa količinom: Voće koje može da poboljšava funkciju jetre

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Budite pažljivi sa količinom: Voće koje može da poboljšava funkciju jetre

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Mislite da nemate razloga da brinete o jetri jer ne konzumirate često alkohol? Ali da li ste čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre?

Jetra je drugi po veličini tjelesni organ (nakon kože) koji u tišini naporno radi da biste vi mogli da budete živi.

Vjerovatno znate da je njena primarna funkcija izlučivanje toksina iz tijela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizuje lijekove koje uzimate, proizvodi hemikalije koje pomažu da se krv zgruša, proizvodi žuč, i pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Priznaćete da je to puno posla. I zato vaša jetra sigurno zaslužuje malo više pažnje nego što je dobija, a zaslužuje i redovnu dozu voća koje je najzdravije za nju.

Nealkoholna masna jetra nije povezana s konzumiranjem alkohola, kao što joj samo ime kaže, karakteriše je upala jetre koja može dovesti do istih oštećenja kakva uzrokuje prekomjerna konzumacija alkohola, odnosno do ciroze jetre.

Ova bolest jetre uzrokovana je viškom masti. U jetri se stvaraju naslage masti i to obično kao posljedica debljine, povišenog šećera u krvi ili povišenog nivoa triglicerida.

"Dvije borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres do kog može doći u jetri te tako smanjiti upalu jetre“, objašnjava doktorka Lorin Manaker, nutricionista i autorka knjige „The First Time Mom‘s Pregnancy Cookbook“.

Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udio proporcionalan intenzitetu boje. Dakle borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su sve dobri izvori antioksidansa. I što je boja intenzivnija, to bolje jer to upućuje na veću količinu antioksidansa. No, Lorin upozorava da to ne znači da trebate da jedete ogromnu činiju punu borovnica, piše živim.hr, prenosi City Magazine.

"Konzumiranje prevelike količine voća dovodi do unosa prevelike količine fruktoze, a to može imati negativan uticaj na jetru“, kaže Manaker dodajući da je porcija razumne veličine uvijek najbolji izbor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR