20 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nutricionista izdvojio sastojak koji je posebno važan za mozak

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Mozaik

Comments 0

Nutricionista izdvojio sastojak koji je posebno važan za mozak

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Nema univerzalnog načina za prevenciju demencije.

Uprkos tome, veliki broj studija izdvojio je određene hranljive materije koje mogu pomoći u sprječavanju gubitka kognitivnih funkcija u vezi sa godinama, kao što su percepcija, pažnja i donošenje odluka.

Najveće interesovanje stručnjaka izazvale su tri vrste neuroprotektivnih nutrijenata: antioksidansi, vitamini B grupe i polinezasićene masne kiseline.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane ćelije, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih ćelija, a polinezasićene masne kiseline pomažu u promociji rasta novih moždanih ćelija, prenosi Index.hr.

Iako suplementi mogu pomoći u obezbjeđivanju ovih hranljivih materija, uvijek je bolje pokušati ih unositi hranom, posebno kada su u pitanju masne kiseline, kao što su omega-3.

„Kada jedete cijelu hranu, dobijate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobra osnova za izgradnju plana zdrave ishrane“, objasnila je Uma Naido, nutricionista s Harvarda.

Omega-3 masne kiseline su hranljivi sastojak broj jedan za zdrav mozak, nalaze se u divljim ulovljenim masnim ribama kao što su inćuni, sardine i losos.

„Divlji losos sadrži nivoe EPA i DHA koji su korisni za zdravlje našeg mozga. Riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, treba da bude na tanjiru najmanje dva puta nedjeljno“, dodala je Naido.

Omega-3 masne kiseline mogu se naći i u namirnicama biljnog porijekla, kao što su čia sjemenke, susam, orasi i laneno sjeme.

„Važno je naglasiti da problem loše ishrane ne možemo riješiti suplementima ili vježbanjem. Zdrav način života povezan je sa dobrom ishranom, redovnim vježbanjem, pravilnim spavanjem, društvenim vezama, upravljanjem stresom i smanjenjem anksioznosti. Sve su to ključni faktori u odbrani od stanja kao što je demencija", zaključila je Naido.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR