Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis za to neće dobiti

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: N1

Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis za to neće dobiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rješenja.

"Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je riječ o kompromisu. A za to da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa, moj potpis nećete dobiti nikada. U ovom trenutku sam predsjednik Srbije, možda pronađete nekog drugog ko će željeti da bez ikakvog kompromisa, slijedeći samo ultimatume, da to prihvati", rekao je Vučić u intervjuu za Glas Amerike, na pitanje da li će on biti političar koji će priznati Kosovo.

On je ocijenio da se mnogi u Srbiji "sve vrijeme prave pomalo blesavi kao da ne znaju o čemu se radi" kada se priča o Kosovu i dodao da Srbija ne može da promijeni odluku SAD o priznanju nezavisnosti Kosova, ali je negirao da to znači da Srbija treba da prizna Kosovo.

"Ne znači to. To znači da mi moramo da se borimo, ali i da razumijemo kakav je stav Amerike. Jer ja ne mogu da prihvatim ono što čitam u našim medijima, da je Donald Tramp promijenio politiku. Oni su priznali nezavisnost Kosova, to je njihova politika, neće se promijeniti. Ono što mi tražimo to je da se borimo za svoje interese, da izvučemo najviše što možemo za naš narod na Kosovu i najviše što možemo za Srbiju", kazao je Vučić.

U intervjuu koji je Glasu Amerike dao tokom boravka u Njujorku, poslije razgovara s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, zamjenikom Pompeovog pomoćnika Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, Vučić je rekao da je od američkih zvaničnika čuo da se Vašington zalaže za ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije od njihovog uvođenja.

"Jer to je ne samo protivpravna mjera, već je suprotna međunarodnom javnom pravu, civilizacijskim normama i onome na čemu Amerika počiva, a to je slobodno tržište, slobodan protok robe, kapitala, usluga, onoga na čemu počiva moderan svijet. Da li Amerika može da izvrši snažniji pritisak (na Kosovo da ukine takse), uvjeren sam da može. Da li će to biti slučaj – mislim da sad svi čekaju raspisivanje i okončanje izbora u Prištini", dodao je predsjednik Srbije.

On je naveo da bi "snažniji pritisak za otpočinjanje suštinskog dijaloga Beograda i Prištine" trebalo očekivati u decembru, po formiranju nove vlade u Prištini.

"Ja sam rekao da smo mi spremni da razgovaramo čim ukinu takse, jer moraju da postoje elementarni uslovi i povjerenje između međunarodne zajednice i svih nas da o nečemu možemo da razgovaramo i da se o tome dogovorimo. A ako vi uvodite takse na način na koji ste ih uveli, onda takvo povjerenje apsolutno ne postoji", rekao je Vučić.

Upitan da li je u SAD tražio podršku za svoju raniju ideju o razgraničenju Srba i Albanaca, Vučić je rekao da je "pozicija Amerike nešto drugačija" od evropskih zemalja.

"Ukazaću na te razlike između Amerike i Evrope: Njemačka je posebno imala stav – nema razgraničenja, ali nećemo da pričamo o tome šta će biti kranji ishod, to će Srbima izvući tlo pod nogama i Srbi će sami htjeti da se sklone iz pregovora što nikako ne želimo.

Amerikanci su bili otvoreniji, oni su rekli - ne interesuje nas kakav je dogovor, nijesmo oduševljeni Vučićevom idejom jer smo priznali Kosovo u ovakvim granicama i željeli bismo, i danas to kažu otvoreno, da dođe do obostranog priznanja", naveo je Vučić.

Ostavi komentar

0/300