27 °

max 37 ° / min 24 °

Petak

30.07.

37° / 24°

Subota

31.07.

39° / 22°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

38° / 24°

Utorak

03.08.

38° / 23°

Srijeda

04.08.

38° / 25°

Četvrtak

05.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UEFA: Ukrajina da ukloni slogan “Slava našim herojima” sa dresa

Fudbal

Comments 0

UEFA: Ukrajina da ukloni slogan “Slava našim herojima” sa dresa

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Evropska fudbalska asocijacija UEFA naredila je Ukrajini da ukloni „politički“ slogan sa dresa nacionalne reprezentacije koja će nastupiti na predstojećem Evropskom prvenstvu. Poruka „Slava našim herojima“ unutar kragne dresa je „jasno politička u prirodi“, navodi se u saopštenju UEFA-e.

Agencije podsjećaju kako je ova parola često uzvikivana tokom ustanka 2014. u Ukrajini kada je svrgnut lider Viktor Janukovič koji je imao podršku ruskog Kremlja.

Odluka evropske kuće fudbala se desila nakon što se Rusija požalila na izgled žutog ukrajinskog dresa na kojem su nacrtane granice države zajedno sa Krimom, koji je Rusija anektirala, te regijama Donjeck i Luganjsk koje su pod kontrolom separatista.

Iz UEFA-e navode kako mapa nije problem jer rezolucija Generalne skupštine UN-a „priznaje teritorijalne granice u onom obimu kako su i nacrtane“.

Takođe je odlučeno da je fraza sa vanjske strane dresa – „Slava Ukrajini“ – prihvatljiva sama po sebi jer se može smatrati „uopštenom i nepolitičkom frazom opšteg nacionalnog značenja“.

I taj povik su koristili demonstranti protiv Janukoviča tokom takozvane Majdanske revolucije prije sedam godina.

No, upravno tijelo evropskog fudbala navodi kako je „specifična kombinacija“ dva slogana na dresu „jasno politička u prirodi“ i ima istorijski i militaristički značaj. Stoga je određeno da slogan „Slava našim herojima“ mora biti uklonjena.

Rusija je odmah pozdravila potez UEFA-e, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla kako sport ne treba miješati sa politikom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR