11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moguće novo odlaganje ABA lige, ako je i bude...

Košarka

Comments 0

Moguće novo odlaganje ABA lige, ako je i bude...

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Situacija sa koronavirusom zakomplikovala je život širom svijeta, najgore je što se ne zna koliko će sve ovo da traje, a velika neizvjesnost nadvila se i nad predstojeću sportsku sezonu.

Kada je košarka u pitanju, ABA liga bi mogla da bude u velikom problemu, a na tu temu ovih dana pisao je hrvatski novinar Tvrtko Puljić u svom tekstu za ''Jutarnji list''.

On najprije naglašava da je Cibona odradila odličan prijelazni rok, možda najbolji u protekloj deceniji, ali se postavlja pitanje u kom takmičenju će igrati.

''Za sada je sigurno kako će krenuti u HT Premijer ligu, sve ostalo je pod velikim znakom pitanja'', navodi se u tekstu.

Problem nije sama epidemija, nego komplikovano usklađivanje procedura među državama tokom te borbe.

''Problem su granice i njihov prelazak, jer su svi su svjesni da je situacija kao danas, lige ne bi bilo. Niti ABA lige, niti ABA 2 lige.

ABA 2 ligaši su tako saznali da bi se protokolom - koji je neka kombinacija onoga što je usvojila zdravstvena komisija HNL-a, ali i s iskustvima iz završnice ACB lige u Valensiji - trebali testirati svi igrači i stručni štab uoči svakog kola. I te bi testove trebali platiti sami'', ističe se dalje.

A para - nema dovoljno, pa je moguće i novo odlaganje početka naredne sezone ABA lige. Ako je bude...

''ACB liga, Bundesliga, a da o NBA ligi i ne govorimo, te su testove podmirili sami. ABA liga nema novaca, ona zavisi samo od TV prava potpisanim s Arena Sportom (ili s Telekomom Srbija), i taj novac nije na računu, on tek treba doći.

I tako bi klubovi sami trebali platiti svoje testove. A to poskupljuje sezone, procjene su da bi svaki klub, ionako siromah, u toj ABA 2 ligi trebao izdvojiti samo za testove između 50 i 100 hiljada eura u sezoni. A oni taj novac nemaju.

Nemaju ni ABA ligaši, taj novac je ogromna stavka i za Cibonu, Zadar i Split. I pri tome, čak i ako bi ga osigurali, niko ne zna za šta bi im on koristio. I ABA liga time prestaje biti besplatna, što je do sada bio najjači argument u branjenju iste.

ABA liga za sada je pomjerena za početak oktobra, iako ima razmišljanja da sve skupa neće početi prije decembra. I kad i ako krene, čak i s testovima, pitanje je kako će se komunicirati između država'', navodi se u tekstu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR