15 °

max 20 ° / min 13 °

Nedjelja

31.05.

20° / 13°

Ponedjeljak

01.06.

23° / 12°

Utorak

02.06.

23° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 12°

Četvrtak

04.06.

22° / 15°

Petak

05.06.

24° / 16°

Subota

06.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evropsko prvenstvo u šahu: Pobjeda crnogorske reprezentacije

Ostalo

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Evropsko prvenstvo u šahu: Pobjeda crnogorske reprezentacije

Reprezentacija Crne Gore igra na Evropskom ekipnom šahovskom prvenstvu u Batumiju.

U osmom kolu naša reprezentacija je maksimalnim rezultatom savladala Albaniju. 

Đukić je nadigrao kolegu po tituli Eralda Dervišija u španskoj partiji. Kombinujući nastupe na daminoj i kraljevoj strani preuzeo je inicijativu koju je lijepom igrom doveo do čitavog poena. Najbolji albanski šahista doživljava teške trenutke na ovom prvenstvu – ovo mu je četvrti poraz iz isto toliko partija.

Blagojević je crnim figurama iskoristio mlaku igru svog protivnika i rano ostvario bolju poziciju. Postepeno je pojačavao pritisak, osvojio pješaka pa prešao u dobijenu završnicu lakih figura.

Kosić i Ashiku su odigrali veoma interesantnu partiju. Igrana je holandska odbrana, oba igrača su se rokirala na veliku stranu a pokrenuli pješake na kraljevoj strani. U pozicionoj borbi Kosić je bio  uspješniji i zasluženo pobjedio.

Luka Drašković je odlično tretirao kraljevu indijsku odbranu i prvi došao do aktivne igre. Sve svoje figure usmjerio je u napad na kraljevom krilu i došao do pobjede lijepim završnim taktičkim udarom.

U poslednjem, devetom kolu  naša reprezentacija igra protiv Belgije. To je protivnik po mjeri i šansa da se još jednom pobjedom popravi loš utisak.

Engleska i Rusija su igrali neriješeno: Adams je dobio Andrejkina a Vitjugov Mek Šejna. Interesantno je da je Andrejkin propustio da reklamira remi trostrukim ponavljanjem pozicije u momentu kada je imao pješaka manje u topovskoj završnici. Ukrajina je iskoristila ovaj rezultat i visokom pobjedom protiv Njemačke se izjednačila po broju bodova sa Rusijom a po dodatnim kriterijumima i preuzela vodjstvo. Hrvatska je sa 3-1 savladala Sloveniju i u poslednjem kolu se, na prvom stolu, sastaje sa Ukrajinom i bori  za medalju. U drugom meču koji će odrediti pobjednika igraju Rusija i Poljska.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR