14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Enormni troškovi odlaganja OI u Tokiju

Ostalo

Comments 0

Enormni troškovi odlaganja OI u Tokiju

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Sama organizacija Igara je trebala da bude jedna od štedljivijih, ali je i premašila početnu procjenu budžeta (7,3 milijarde dolara) i stigla do veoma respektabilne cifre od 12.600.000.000 $.

“Jedan po jedan, moramo da osiguramo da se svaki problem na koji naiđemo riješi” riječi su prvog čovjeka organizacionog odbora, Toširo Muta kojima je otvorio sastanak udarne grupe formirane po odlaganju Igara,

“Dodatni troškovi će, koliko pretpostavljamo biti masivni. Pored toga što je sve praktično pripremljeno za održavanje Olimpijskih igara, slijedi nam još mnogo napora. Neke planove moramo da apdejtujemo, a neke da izbrišemo. Biće to iskustvo koje niko nikada nije imao i siguran sam da ćemo svi uspjeti”.

Sam šef Muto nije mogao da ponudi procjenu koliko bi odlaganje moglo da košta organizaciju, ali tiražni Nikkei tvrdi da bi novo iznajmljivanje objekata, prebukiranje hotela i dodatni troškovi za sve koji su već uposleni, prije svega na plate moglo da iznosi 2,7 milijardi dolara! No, naravno može i da skoči. O tome koliko će istrpjeti i privreda Tokija, ništa se za sada ne priča.

Sa ovim povećanjem troškova XXXII OI su stigle do 15,3 milijardi! Japanci su naravno očajni jer je tako dupliran početni budžet, a htjeli su da uštede, tako da je malo toga tamo sagrađeno pošto već imaju izuzetne sportske objekte širom prijestonice. No, Japan je veoma skupa zemlja, a Tokio redovno jedan od naskupljih gradova za život na svijetu, te je i svaka organizacija događaja paprena.

Ali jedne Igre su i dalje skuplje i to znatno. I što je najzanimljivije nisu ljetnje, već Zimske i to one u Sočiju 2014. Rusija je tada na obali Crnog mora izgradila praktično novi grad sa svim mogućim sportskim i pratećim objektima, pa čak i pistu za Formulu 1. I isprsila se čak 21,9 milijardi dolara!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR