15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ne bore se za svetinje, već da Crna Gora bude srpska"

Izvor: Sa jednog od protesta pristalica SPC u Podgorici

Stav

Comments 6

"Ne bore se za svetinje, već da Crna Gora bude srpska"

Izvor: (Autonomija/Danas)

Autor: Antena M

  • Viber

Istoričarka Branka Prpa ocijenila je da je ključni problem sukoba u Crnoj Gori to što je u suštini srpskog nacionalizma shvatanje da je nemoguće ostvariti sopstvena prava, ukoliko se ona ne oduzmu drugima.

„U suštini srpskog nacionalizma je shvatanje da je nemoguće ostvariti sopstvena prava ukoliko se ona ne oduzmu drugima. U pitanju nije borba za svetinje, nego težnja da Crna Gora bude srpska, odnosno negiranje crnogorske nacije i države. Repeticija te pogrešne političke matrice je direktno srljanje u ekstremnu budućnost“, kazala je Branka Prpa na tribini “Hitler u našem sokaku – ekstremna desnica u Srbiji” koja je u organizaciji Građanskog demokratskog foruma održana u beogradskom Medija centru.

Ona je upozorila da aktuelni događaji podsjećaju na one iz devedesetih. “Već smo imali takozvano ‘događanje naroda’ koje se završilo u krvi i zločinu. Nedostatak razuma je ono što najviše brine”, navela je Branka Prpa.

Ona je ocijenila i da se na Kosovo gleda samo kao na teritoriju, a da su ljudi zanemareni. “O kosovskom problemu se govori samo kao o teritorijalnom problemu. U pitanju je megalomanski projekat elita koje sanjaju carske snove Dušanove. To je ideja po kojoj su srpske zemlje tamo gdje su srpski grobovi”, rekla je Branka Prpa.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da je najgori fašizam onaj koji dolazi kao državni poredak.

Osvrnuvši se na nedavni napad na Natašu Kandić na promociji knjige Vojislava Šešelja, Bešlin je rekao da nije toliki problem sa onima koji fašizam podržavaju, već sa nemim posmatračima.

“Tom napadu nije data posebna pažnja ni u javnosti ni u medijima. Jasno je da je takva vrsta nezainteresovanosti normalizacija vlastitog fašizma, što dovodi do poraza društva”, rekao je Bešlin.

Prema njegovim riječima, u temelju fašizma je i narativ o ugroženosti nacije. “To se vidi i u mišljenju sadašnje vlasti i medija da su Srbi ugroženi svuda, osim u Srbiji. Imamo zverinjak na kioscima čiji je cilj fama o ugroženosti. Istina je da su najugroženiji upravo oni koji žive pod Vučićem i Dodikom”, rekao je Bešlin.

Dodao je da zato Vučić ima stalnu potrebu da brani Srbe na teritorijama koje “srpski nacionalizam smatra svojim”.

“Na tim teritorijama srpski nacionalizam nikada neće prihvatiti ravnopravnost sa drugima. Sukob u Crnoj Gori u suštini ne postavlja pitanje da li je Crna Gora sekularna država, već da li je to srpska država. Iza tog sukoba kriju se teritorijalne pretenzije Srbije”, zaključio je Bešlin.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Ljubica

Đe god su primljeni kao braća i dobili sve što bi u Srbiju sanjali...zgazili bi i pokušali oteti...oni su vječito ugroženi i vječito sakaćeni,a u sred tuđe države skrvnare zastave i pozivaju na rat...koji monstrumi...no zalud im sve parade i šetnje...NIKAD VIŠE 1918!!!

Ruma

Jedna zemlja jedan narod jedan Firer.Tako je govorio mali Austrijanac Adolf.Adolf je od malog Austrijanca postao NAJVECI NIJEMAC jer je njemackim fasistima trebao Austrijanac koji ce negirati i samo postojanje Austrije.Hitler ni srednju skolu nije uspio da zavrsi,Prepoznajes li se Matija Beckovicu

CG1

Mogu odmah da lipšu,sve bi bilo čistije. CRNA GORA NIKAD NEĆE BITI SRBSKA! CRNA GORA JE DRŽAVA SVIH NJENIH GRAĐANA,ko se ne uklapa,sretan mu put. DA JE VJEČNA NAŠA CRNA GORA !!!!!