14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogougodni goropad

Izvor: Flickr/Vlada

Stav

Comments 30

Bogougodni goropad

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ahmed Avlijani

Jučerašnji skandalozni nastup premijera Krivokapića na sastanku sa direktorima škola još jedan je jasan znak da nova Vlada Crne Gore ne samo da nije prva demokratska vlada, kako su je samoprozvali iz aktuelne većine, već je vlada sa ozbiljnim autokratskim porivima; manjkom ustavnog patriotizma; apsolutne netransparentnosti; grubog amaterizma, neznanja i površnosti i sumnjivih namjera prema Crnoj Gori.

Prijetnje koje je premijer Krivokapić uputio direktorima škola da će, ukoliko dođe do štrajka, plate prosvjetnim radnicima biti smanjene 30% predstavljaju grubo kršenje Ustava Crne Gore, koji u članu 65 st. 2 garantuje pravo zaposlenima na štrajk, Zakona o radu i Zakona o štrajku koji radnicima garantuju pravo na nesankcionosani štrajk, a poslodavcu strogo zabranjuju da zaposlenima prijeti u cilju sprječavanja ili prekidanja štrajka.

Gledajući razgoropađenog premijera kako visoko podignutim prstom i lupanjem šakom o sto prijeti prosvjetnim radnicima, intelektualnom kremu i stubu na kojem počiva obrazovanje i odgoj naše djece pa i njihova svijest o građanskim slobodama i pravima od kojih je jedno i pravo na štrajk, ne mogu a da se ne zapitam - đe nestade onaj čovjek što ponizno ljubi ruke popovima i otkud takva poniznost pred popovima i takva osionost pred prosvjetnim radnicima?

Ta javna poniznost pred popovima i javna ragoropađenost i necivilizacijska drskost pred prosvjetnim radnicima, zapravo, samo potvrđuje ono što svi već znaju - nova vlada Crne Gore je klerikalna vlada.

Ne mogu, međutim, da se ne zapitam i đe nestadoše oni drčni i slobodoumni nastavnici i profesori, intelektualna i slobodarska elita, što se onomad, iz principa i slobodarskih poriva, bez trunke straha boriše za slobodu!?

Nije ih, valjda, uplašio premijerov podignuti prst, povišeni ton i prijetnja od -30% od plate?

Ne bi me začudilo nimalo da Skupština Crne Gore, pod vođstvom nedovršenog lidera sa dječjim licem, lukavim osmjehom i autokratskim nagonom, već na prvoj sledećoj sjednici na prijedlog Vlade i po hitnom postupku usvoji Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o štrajku sa samo tri člana:

Član 1
Ukida se pravo na štrajk.

Član 2
Svi ostali članovi zakona brišu se.

Član 3
Zakon stupa na snagu odmah.


Logičan bi to bio slijed politike koju je nova vlast promovisala a koja se ogleda u jednoj veoma opasnoj zakonodavnoj i pravnoj gimnastici u kojoj snishodljivo učestvuju svi politički subjekti nove vladajuće većine.

Podsjećam da je nova vlast uvela princip da se svaki zakon koji joj nije po volji može po hitnoj proceduri izmijeniti i prilagoditi njenim političkim i ideološkim potrebama.

Skupština Crne Gore ima, svjedoci smo, dovoljan broj ruku i nedovoljno državničke svijesti i političke i društvene odgovornosti da sve što Vlada zamisli – izglasa bez ulaska u posljedice koje to dizanje ruku ostavlja na društvo u Crnoj Gori.

Tako je nova Vlada kroz skupštinski protočni bojler - plenum 40 (+1?), u kojem nema sigurnosnog ventila iako je URA trebalo da bude upravo to, već provukla nekoliko zakona prilagđjavajući ih političkim potrebama nove većine.

Na taj način totalno je obesmišljen zakon kao akt i pravo kao mehanizam koji bi trebao da zaštiti prava građana, norme i dostignute standarde od bilo čije političke volje ili uticaja.

Još jedan primjer urušavanja pravnog sistema bila je skandalozna izjava ministra pravde Leposavića koji je najavio da će, u slučaju osuđujuće presude u predmetu koji znamo kao "Državni udar" - pomilovati osuđene. U ovoj izjavi se ne zna da li je skandaloznija poruka koju je ministar uputio sudijama i kriminalcima ili ministrovo nepoznavanje procesa pomilovanja.

Još jedna pojava koju je u naš politički život uvela nova vlast zaslužuje da se nađe u društvu skandaloznih i za pravni sistem i društvo Crne Gore opasnih pojava.

Ta pojava je da se sve odluke sudova Crne Gore, pa i one Ustavnog suda, ukoliko nisu po volji nove većine odmah proglase za skandalozne i da se za svaku može naći dovoljno uvjerljivo opravdanje da se po njoj ne postupi, koje će se, opet, dovoljno puta ponoviti u medijima da ga javnost prihvati.

Ovom ataku na Ustavni sud, poslednji bedem zaštite pravne države, njenog Ustava i države uopšte, pridružio se ministar pravni koji je sinoć u jednoj tv emisiji zaprijetio Ustavnom sudu da ne smije izmjene Zakona o vjerskim zajednicama proglasiti neustavnim jer će se delegitimisati!

Kakva drska poruka resornog ministra nezavisnom sudstvu i kakvo poimanje nezavisnost suda i sudija.

Ili ministar ne zna da radi posao za koji ga plaćamo i za koji je ekspert(?), a to je vladavina prava i nezavisnost sudske vlasti ili savršeno dobro radi politički posao zbog kojeg je i postao ministar, a to je urušavanje države Crne Gore i njenog ustavnog poretka.

Jedna latinska pravna izreka kaže - Legalitas regnorum fundamentum - Zakonitost je temelj država.

Ako podrijete zakonitost - podrivate temelj države.

Praksom nove vlasti da se zakon prilagođava političkim potrebama, bez ikakvog pravnog rezona i osnova, a da se odluke Ustavnog suda prihvataju selektivno u državi Crnoj Gori uvodi se opšta pravna nesigurnost i šalje poruka da sve što danas imate pravo sjutra, ne bude li to po ćejfu i u političkom i ideološkom interesu nove većine, više nećete imati.

Oni vas, dalje, ostavljaju bez nade da svoje pravo možete potražiti na sudu jer se odluke suda suprotne volji većine – odmah proglase skandaloznim i ništavnim.

Kada su tako obesmislili zakon i unizili sud ostalo im je još samo da nas uplaše da svoja prava ne tražimo vaninstitucionalnim, a pravnim metodama - prijetnjom da će nam, ako tražimo još, uzeti i ovo što imamo.

Hajde, bujrum diktaturo.

Allahu na amanet demokratijo.

Radi pravičnosti i jednakosti bilo bi pošteno da se ovi principi nove većine uspostave zvanično, jer imamo svi mi i zakona i sudskih odluka koji nam nisu po ćejfu.

Ovakva pravna nesigurnost iz temelja podriva pravni sistem države a time i državu Crnu Goru.

I to je, doduše, legitiman politički cilj.

Pitanje je, na kraju, samo - hoćemo li im mi kojima je do države stalo to dozvoliti nijemo ih, začuđeni šta nas je snašlo, gledajući?

Komentari (30)

POŠALJI KOMENTAR

RIR

Zamislite scenu za sledeći sastanak: Rukoljub u mantiji, drži visoko podignuti krst, a iza njega apostoli (direktori raznijeh škola i profesori vjeronauke) pjevaju crkvene pjesme. AMIN

Sami tako

Sami treba pitati g. Krivokapica kolika je njemu Norma casova bila na fakultetu uz svo slobodno vrijeme koje imaju I nastavnici I profesora po skolama...

Sos

@vojvodina Ovo je kao u vojsku rukoljub je profa sa fakulteta ( višioficiri đeneral) i ovi srednjoškolski sitni stalezž) podoficiri ... samo je sreća što je podoljub demokrata zamislite da je ipelom lupao o sto nastavnici bi umrli od straha .... General je to ljudi !!!