14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Suludi stavovi Amnesty Internacionala, kao naručeni iz Moskve

Stav

Comments 1

Suludi stavovi Amnesty Internacionala, kao naručeni iz Moskve

Nema izvještaja AI o situaciji oko, najveće u Evropi, Zaporoške nuklearne centrale. Ruska okupatorska vojska minirala je sve njezine objekte. Potom je rasporedila ogromnu količinu svoje vojne tehnike unutar centrale

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Zbog podlog političkog stava, Minsk je dozvolio ruskoj vojsci koja je došla, navodno, na zajedničke vojne vježbe, da iskoristi teritoriju Bjelorusije za neočekivani napad na Ukrajinu. Već u prvim danima rata neke ruske manje kolone čak su probijale put unutar grada Kijeva. Ulazile su u gradske kvartove i punom parom išle u pravcu centra, sa ciljem da osvoje glavni centralni kvart, gdje su smještene državne institucije – ured predsjednika, zgrada Vlade i parlamenta.

U tom kritičnom razdoblju ove su ruske mini kolone bile zaustavljenie vatrom ukrajinskih protivterorističkih jedinica praktično unutar grada, usred stambenih naselja, gdje živi veliki broj ljudi. Svi ruski tenkovi, oklopni vozila, teretne vozila sa padobrancima bili su spaljeni ukrajinskom vatrom u središtu Glavnog grada. Neprijatelj nije uspio izvršiti zadatak Kremlja da u prvim danima rata okupira Kijev. To je bilo kritično razdoblje odbrane Glavnog grada.

Ovo sve spominjem samo stoga da bih naglasio kako su se ove žestoke borbe sa ruskim jedinicama padobranaca vodile usred ogromnog, višemilionskog grada, a prema logici izvještaja Amnesty International (AI) time je ukrajinska strana prekršila Ženevsku konvenciju o pravilima vođenja rata i izbjegavanja podvrgavanja civilnog stanovništva nepotrebnoj opasnosti zbog rasporeda vojnih jedinica unutar stambenih naselja i zgrada!?

AI je pripremio službeni izvještaj o ratu u Ukrajini, u kom je uputio kritiku ukrajinskoj vojsci koja se tokom neisprovociranog ruskog vojnog napada na  Ukrajinu borila se za svaki grad i selo da ne budu okupirani od strane agresora!? AI se, dakle, usudio okriviti ukrajinsku stranu za kršenje pravila vođenja rata, jer je ukrajinska vojska, navodno, ugrožavala civile postavljenjem oružja u stambenim naseljima!?

Ovo je nevjerojatna i suluda provokacija od strane svjetski poznate nevladine međunarodne organizacije za ljudske prava koja je stavila znak jednakosti između ruskog agresora i ukrajinskih branitelja. Takve ocjene izazvale su bol i gnjev čitavog ukrajinskog naroda i dobile pohvale u Moskvi. Zbog neslaganja sa izvještajem ostavku je podnijela šefica kijevske kancelarije AI Oksana Pokaljčuk.

Većina zapadnih analitičara poslije prvog šoka od takvog izvještaja obrušila na AI, oštro kritikujući njihovu pristranu analizu. Iz centrale AI, odnosno od Generalnog sekretara stiglo je „žaljenje zbog bola i bijesa izazvanog saopštenjem o taktici borbe ukrajinske vojske“. AI je, ipak, ostala na stanovištu o prioritetu zaštite civila i saopštila da podržava svoje nalaze, iako žali zbog nanijetog bola.  

Ukrajinska strana ova nazovi izvinjenja ne prihvata, a nepromjenjivi stav AI osuđuje kao opravdavanje ruskog agresora čak i kad on, mahom, uništava gradska naselja u Ukrajini, svaki put to pravdajući time da se tamo, navodn, nalazi ukrajinska vojska. Uz takvo su objašnjenje ruski okupatori potpuno uništili Volnovahu i Sjeverodonjeck.

Po logici AI, kad je u Kijev upala ruska vojska najbolje rješenje za zaštitu ukrajinskih civila bilo je da ukrajinska vojska završi borbe i povuče se van grada, da ne bih uzložila opasnosti vlastite civile! To je nevjerojatna glupost i neprimjerena konstrukcija u pripremi izvještaja.

Veliko čuđenje izaziva činjenica da je baza za izvještaj formirana na privremeno okupiranom području Ukrajine. Svjedočenja su davale osobe koje su bile u logorima za filtraciju, a to znači potpuno zavisne od ruske okupatorske administracije. Priprema takvog podmetanja još nije viđena istoriji djelovanja AI, što izaziva sumnju da je analiza naručena! Kremlj je zadovoljan i podržava u svojim medijima izvještaj AI kao objektivan.

Da je ukrajinska vojska bez borbe u stambenim kvartovima ostavila Kijev, tamo bi ruski okupatore napravili zločine kao u susjednoj Buči samo ne sa pet stotina mučenih i ubijenih Ukrajinaca, nego možda i sa stotinu hiljada osoba velegrada od tri miliona stanovnika. Možete samo zamisliti kakvih je razmjera izbjegnuta tragedija.

Nema izvještaja AI o situaciji oko, najveće u Evropi, Zaporoške nuklearne centrale. Ruska okupatorska vojska minirala je sve njezine objekte. Potom je rasporedila ogromnu količinu svoje vojne tehnike unutar centrale, da ne bi bila gađena ukrajinskom artiljerijom. A onda je ruska okupatorska vojska granatirala nuklearne objekte, pri tome okrivivši ukrajinsku stranu da je to uradila.

To je provokacija globalnog karaktera i nosi opasnost ne samo za Ukrajinu nego i čitav kontinent. Prije gađanja prostorija nuklearke čitav ruski personal bio je evakuisan van nuklearnog objekta.

Samo je slučaj spasio da nijesu eksplodirala postrojenja gdje su smješteni nuklearni kapaciteti. Ovo je ruski nuklearni terorizam koji pod hitno mora biti istražen i kažnjen. Ukrajinska strana zatražila je hitan dolazak na Zaporošku nuklearku eksperata MAGATE i UN da bi međunarodna zajednica sa lica mjesta pratila opasne za čitav svijet ruske provokacije. Zapovjednik ruskih vojnika koji su se rasporedile duž nuklearke izjavio je da ova teritorija ili treba da postane dio Ruske Federacije ili će tu ostati pustinja kad on naredi uruštenje svih miniranih objekata.  

Međunarodna zajednica mora opametiti ruske nuklearne teroriste u Kremlju i na ukrajinskom terenu u gradu Energodaru gdje se nalazi Zaporoška nuklearna centrala. Politika terorizma službene Moskve postala je globalna opasnost za čitav evropski kontinent. Zato svijet mora hitno reagovati na opasnost globalnih razmjera.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Radijacija

Putin je bolesni monstrum i civilizacijska opasnost. Uradice sve da pokaže da je poražen pobijedio cijeli svijet, ali ne i sebe. Ali kome?!