15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batina i mrkva

Stav

Comments 2

Batina i mrkva

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Petar Pesterović

Ko kaže da naše pravosuđe nije paf-paf!? Poslije samo jednog ročišta utvrdiće da li su nastavnici iz Sindikata prosvjete štrajkovali kako bi trebalo ili su premnogo štrajkovali. Jer nijesu poštovali zakonski minimum rada koje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija – nije donijelo!? Nastavnici su rekli i da im je ministrica obećala povlačenje tužbe tokom pregovora ali se to nije dogodilo.

Ali ima logike. U Ustavu piše da je Crna Gora država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. Dakle socijalnu pravdu tražite od ministrice koja će vam kroz vladavinu prava reći koliko je pristojno štrajkovati. I ova zatvorena petlja je bolja nego da vam šalje štrajkbrejkere sa palicama. Ili alternativnim načinima školovanja.

Zato je ministarka, ex dekanica Fakulteta za turizam i kulturu željela da pokaže da njen koncept obrazovanja ne zavisi od nastavnika sklonih pristojnim platama, već da postoji alternativa. Naprimjer edukacijom kroz medije, stvaranjem temelja za inovativne projekte koji će povezati obrazovne resurse sa medijima. Baš gordo zvuči. Naročito što je ovaj prosvetiteljski koncept Anđela Jakšić- Stojanović potpisala sa – nelegalnim generalnim direktorom RTCG nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud Crne Gore to konačno i nedvojbeno utvrdio. I to uredno preko PR službe Ministarstva obnarodovala. Ne brinite đeco, neće vas ispitivati nezadovoljni, nadrndani nastavnici, već uredništvo i menadžment Raonića koji nadmašuju platama i ministre i akademike i tužioce. I nema više klasičnih ispita, uči se za kviz po NTC (Nikola Tesla centar) sistemu. Dakle, misaone klasifikacije, misaone serijacije i asocijacije, kao  i divergentno i konvergentno mišljenje koje vodi do funkcionalnog znanja.

Špica za kviz i pokoje pitanje

Dakle, kada đeca pročitaju sve dostupne materijale vezane za recentnu istoriju, moći će klasifikacijom činjenica  i misaonom  serijacijom da odgovore

1.       Kada je osvežilo ?

2.       Kada je pala Bastilja?

3.       Kada je diplomirao generalni direktor RTCG, alternativa nastavnicima?

4.       Kada je doktorirao Drljević, alternativa doktorima i što je i okle prepisao? Da li je Ministarstvo prosvjete i nauke pokrenulo postupak da se utvrdi validnost doktorata koji je nezasiti prepis master plana kolega aktuelne ministarke ( anno domini 2008)?

5.       Šta se dešava kad se ne poštuju odluke sudova? Da li se direktor časti novim, puj pike ne važi stari ugovor?

6.       Ko ima najveću platu u CG, po kojoj se formuli izračunava, da li se tom formulom krši Zakon o zaradama u javnom sektoru i da li će DRI po toj stavci čekati ispunjenje primjedbi još ihaha godina?

7.       Koja je prirodna reakcija izabranih članova Savjeta ako vam kolegu koji štiti javni interes nazovu spodobom oni koji se predstavljaju kao promoteri ljudskih prava?

8.       Da li se visprenost urednika, po procjeni onih koji su ga instalirali na dvije televizije i dva glasila u RTCG, cijeni po  odlascima na ratište i istraživackim pričama za koje se informacije nalaze van zemlje, a prećutkivanje bezakonja pred očima koje generišu oni koji ga plaćaju?

9.       Da li je udarna istraživačka moć pomoćnika za program, za koju je nekoć dobijao i nagrade, isparila pod ličnim dohotkom od 2,5 tisuće, pa sad sastavlja pisma podrške generalnom koji ne poštuje zakon? Ali se pismo masovno ne potpisuje...

10.   Koje sve vrste memoranduma znate i koliko ih je potpisao Raonić (đeci prizvati sjećanje slikama Raonić-Bratić, Raonić- Medenica, Raonić-Stoiljković, Raonic – Božović, Raonić-Rockfeler-predstavnici Vlade CG đe se GA i jos nekim podobnim ustupa nekoliko hiljada kvadrata zemljišta za izgradnju Kuće građanskog društva)?

Očekuje se da đeca poslije spoznaje pravih odgovora funkcionalno sa roditeljima izadju na ulice, a potom dođu do zgrade RTCG, đe će linčovati vile koje razgrađuju Raonićeve izazove, poduhvate i automatizovane kamere vrijedne lamborginija.

Ke nova ?

Tako kažu Novljani, a teaser RTCG zbori: Šta je novo(?) i vidi se jedna scena – sjedjela sam kraj mašine, šila sam. Šta... Nove slatke male trougliće koji simbolizuju sve boje Crne Gore, planine i multikulturalni mozaik... Valjda?

Ako oko seriozno klasifikuje, pa divergentno asocira. I dođe do toga da je Raonić od Savjeta na sjednici tražio raspravu i izjašnjavanje u vezi davanja saglasnosti generalnom direktoru za promjenu loga. Mada je već u tom trenutku  hol RTCG i nekoliko vozila oblijepljeno novim logom! Koji je iz šarenog oktaedra sveden na trougliće. Đeca koja žele da saznaju šta je manipulacija, ošljarenje, a šta dizajn i pravila, neka pročitaju www.linkedin.com/pulse/ kad-ja-tamo-a-ono-vjerovatno.

Aprilelele

Sedmica u kojoj je Raonić za medijske spinove optuživao i koncerne i vile i nespodobne, završena je sa bezbroj pitanja - ko još podržava njegovu kabadahijsku vladavinu nad RTCG i 20 miliona eura koje troši bez ikakve kontrole, a uz spisak želja koje mu podastire pomoćnik za tehnologiju, uobičajeno odsutan, u aprilu, iz RTCG, a obavezno prisutan na sajmu u Las Vegasu, đe širi digitalne horizonte.

Zato će prvog aprila (baš tada), neđee  u RTCG gostovati Jakov Milatović, predsjednik. Raonić i Drljević te će večeri preuzeti uloge portira i vratara i biće zaduženi za dobru atmosferu, baš kao i 21.decembra prošle godine,  kad su sa Dalaj Lamom dogovorili TRANSFER Milana kneževića (ne onog originalnog) sa radija na TV. Ali, možda Milatović pruži odgovor na pitanje: ko je u avgustu 2021. iz njegovog ministarstva davao uputstva Drljeviću kako da bači u ofsajd Inspekciju rada?

Ako sve bude u redu, možda Predsjednik dobije nagradno gostovanje već 2. aprila, na godišnjicu mandata,  đe bi se Sejo koji uči novinare hrabrosti za 600 eura, standardno šalio i ćosao sa njim. Ali đeca sa NCT kviza to ne bi smjela gledati. 

Za njih, na kraju ovog tužnog, a vjerodostojnog teksta malo trivije. Upriličene datumu. 

Jakov je državnik. Aprilili!!!

Raonić je generalni direktor. Aprilili!!!

Drljević je doktor. Aprilili!!!

RTCG je uravnotežen. Aprilili!!!

Popovi SPC su zabrinuti za svetinje. Aprilili!!!

Osvežilo je. Aprilili!!!

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Sjajan tekst. Hvala. Samo ministrica Jakšić Stojanović ne umije ovo ni profesorski ni intelektualno ni politički odgovorno da pročita i razumije. Od profila koji je najviše obećavao u kvalitetu stigla do ovog nesrećnog kroki portreta u neuspjehu.

Parlamentarni

Dosta više napada na kukalog Raonića. Znate li kako je njemu kad čita ovakve aluzije?Sad će vam on uzvratiti na Portalu. Pa ćete viđeti koliko je zaslužan što je svima fino a on o tome redovno informiše i konstantno ukazuje. Sa menadžmentom, da ne zaboravimo i ta dostignuća.