17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lov na profesore

Izvor: Medija centar Beograd

Stav

Comments 1

Lov na profesore

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Aleksej Kišjuhas

„Ovako umire sloboda, uz gromoglasni aplauz“, čuvena je rečenica iz filma „Ratovi zvezda: Epizoda III“ (2005). A kako umire akademska sloboda? Autonomija univerziteta, te sloboda govora, mišljenja i izražavanja? Gromoglasno ozvučeno, tabloidno napumpano i falangistički organizovano, eto kako.

I nema tu nikakve naučne fantastike – u pitanju je surova naučna istina i naša društvena stvarnost.

Slobode umiru tako što nekolicina mladih ljudi komotno uzurpiraju Filozofski fakultet u Novom Sadu.

Pa „lepo“ naguraju školske klupe i stolice, ture lance i katance na ulazna vrata, i zaključaju se iznutra sa ozvučenjem teškog kalibra, golemim transparentima na skupom kunstdruk papiru, te sa ganc novim vrećama za spavanje.

I sa ikonografijom Milorada Ulemeka Legije u ulici Zorana Đinđića 2. A studenti i profesori budu primorani da prekinu svoja predavanja, i napuste zgradu protivpožarnim i ostalim alternativnim izlazima (kroz centralnu čitaonicu).

A zatim bude – nikom ništa. Rad Filozofskog fakulteta u Novom Sadu bio je obustavljen zbog jednog političkog i ideološkog ultimatuma, pa nije bilo nastave, konsultacija, ispita i ostalog.

Isteralo nas je na ulicu jer su fantomski ili stvarni studenti (svejedno je) tako u mogućnosti.

Dok, najvažnije, nije bilo ni reakcije tužilaštva ili policije. Tužilaštvo je poručilo da „blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost“, a milicajci su profesorima rekli da imaju par minuta da napuste zgradu, jer posle ne mogu da im garantuju bezbednost.

Na uzurpiranom Filozofskom tada su hrabro ostali dekanica (kojoj je ukazana i hitna medicinska pomoć), dva prodekana, i još nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama, da bi sami osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava kako znaju i umeju.

Drugim rečima, bili smo i ostali prepušteni samima sebi. Prethodne sedmice, na dnevnom redu je bio lov na novinare. Sada je otvorena sezona lova na – profesore.

Filozofski fakultet u Novom Sadu je bio uzurpiran, upodobljen i ponižen u godini u kojoj slavi 70 godina postojanja.

Dok su profesori i studenti isterani iz zgrade, u nju su neometano ulazili razni momci sa kačketima i kapuljačama, sendvičima i pivom.

Neko im je kasnije doturio i indekse. I ništa ne znači to što je Filozofski „privremeno“ odblokiran, jerbo se okupatori umilostiviše.

U našoj Republici je i zvanično bila ukinuta autonomija univerziteta, pošto su nam Fakultet zarobila nepoznata lica.

U izgnanstvu ili talačkoj krizi, iza sebe smo ostavili pečat Fakulteta, ugovore o radu, diplome i ispitne prijave, pa i drugu najveću biblioteku u Vojvodini (posle Biblioteke Matice srpske), na milost i nemilost nepoznatih muškića koji u zgradi Fakulteta igraju fudbal, pevaju o Kosovu, i sa razglasa puštaju rodoljubive pesme. Mnoge drage i zabrinute kolege pitale su i – ko će sada zalivati cveće u zgradi?

Ali glavno pitanje je – ko je sledeći? I kako bi se čitateljka osećala da joj mladi jurišnici, neopterećeni procedurom i zakonom, ali zato sakriveni iza zastave Srbije, upadnu i okupiraju radno mesto?

Dom zdravlja, školu ili kafanu, nebitno je, zato što im se ne dopadaju neki lekar, učitelj ili konobar? I da nadležni organi ili ministarstva sile tim povodom ćute kao buve u krasti? Povuku se poput muškog organa ili spolovila u hladnoj vodi?

Upravo ovo se dogodilo meni i mojim kolegama sa Filozofskog gde radimo, odnosno predajemo i ispitujemo nekakve Savremene sociološke teorije, Političku psihologiju, Društvene probleme, Medijsku pismenost, Obrazovne politike, kao i Istoriju srpske kulture, Srpsku književnost 20. veka, Istoriju Srba u Habzburškoj monarhiji, pa i nekakvu gramatiku i semantiku, te mrsku logiku i etiku.

Pa i Psihopatologiju detinjstva i mladosti.

Međutim, uopšte se ne radi (samo) o našem pravu na rad, niti o pravu naših studenata na školovanje ili na pravedni bunt.

Ponajmanje o izgubljenim profitima aparata za kafu i koka-kolu po hodnicima našeg fakulteta. Problem je u skaradnom zahtevu da jedan profesor, izvesni i nepravedno prokazani Dinko Gruhonjić, dobije otkaz zbog svojih stavova, tekstova i izjava u javnosti.

Dakle, radi se o slobodi govora i radi se o autonomiji univerziteta.

Cela gužva je nastala samo zato što neko želi da otpusti Gruhonjića sa posla predavača „našoj deci“, i što ne može da učini institucionalno – zbog mrske autonomije univerziteta.

Pa onda, deder nasilje, blokadu i lance, pa i da pošaljemo čitavu tu autonomiju dođavola u plamenu navijačke baklje.

U tome je ceo kunst, kao i moguće opasni presedan. Jedno je organizovati razne „Filozofijade“ i apsolventske žurke ili kukati zbog visoke školarine, a nešto sasvim drugo je organizovati političke progone i ideološke hajke.

Jer, studenti jednostavno ne otpuštaju profesore sa univerziteta. Isto kao što ni učenici ne otpuštaju učiteljice, pacijenti ne otpuštaju lekare, a tuženi ne otpuštaju tužioce i sudije, koliko god bili nezadovoljni ili ozlojeđeni.

Po svim zakonima koji u ovoj državi još uvek (?) važe, postoji procedura kako i zašto se nekome uručuje otkaz.

Anonimni građani jedino zapošljavaju i otpuštaju – političare ili nosioce javnih funkcija. A naše omladince su vešto ubedili da je baš sve politika, odnosno gola sila i volja za moć. Kao i da u javnosti više ne može ni da se prdne, a kamoli misli bez amina vlasti.

Kakva autonomija, kakvi bakrači.

Da je prof. dr Dinko Gruhonjić izjavio i da je on Antihrist lično, i da valja da štujemo Satanu, ovo i dalje nije razlog da ga sa fakulteta istera grupica od nekoliko momaka, sa ili bez indeksa u džepu od crnog duksa sa kapuljačom.

Ako u našem društvu još uvek postoje država i zakoni, niko osim akademske zajednice ne može da utiče na to ko će predavati na fakultetu i ko neće.

Za sve prepaljene junoše sa izlivom patriotizma u mozak: procedure za prijem u akademsku zajednicu su neobično komplikovane i jezivo zahtevne.

One obuhvataju bogaoca naučnih, pedagoških i drugih kriterijuma, dok referati o izboru u zvanje univerzitetskog profesora čitavih mesec dana stoje na uvidu – čitave javnosti, i koja može da prigovori. A koja još oblast života i rada u našem društvu može da se pohvali toliko transparentnom procedurom, moliću lepo?

I upravo zato, na stotine profesora našeg Filozofskog, ali i drugih fakulteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i regionu, ustali su u odbranu ovih elementarnih činjenica kao rupe na saksiji. U ime i sopstvene autonomije, odnosno slobode govora i mišljenja.

Na protestima i javnim predavanjima ispred našeg Fakulteta (jer nismo mogli da uđemo u zgradu), mnogi profesori su doslovno plakali zbog osećanja nemoći i beznađa.

I zato što je neprihvatljivo da se ovako prostački sruši ceo akademski sistem koji postoji još od srednjeg veka.

Prvi univerzitet na svetu, onaj u Bolonji iz 1088. godine, nastao je upravo na načelima autonomije i slobode mišljenja i istraživanja. Bilo je to tačno tri stoleća pre Boja na Kosovu, što je tradicija koja je duža i značajnija od mnogih drugih koje nam poturaju kao drevne.

Da li to na pokaznoj vežbi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ulazimo u doba otvorene hajdučije, Divljeg Istoka, i „istrage poturica“?

Da li zaista želimo da huliganski lanci na vratima institucija posvećenih nauci i obrazovanju postanu princip rešavanja stvari u našoj državi i društvu?

I da svi koji nastoje da rade na fakultetu, prvo dostave izveštaj o sopstvenim krvnim zrncima, a zatim i izjavu o lojalnosti režimu?

Takvih „apela“ je već bilo, pa nisu baš svi u diple svirali.

Moj kolega Dinko samo je „zgodni“ povod i poodavna meta.

Ovde se radi o nagom potčinjavanju. Došli smo do tačke gde formula „ulica plus partijska knjižica“ kadruje po akademskim institucijama, sakrivajući se iza „govora mržnje“, Jasenovca, Kosova, Legije i zastave.

A zapravo se angažuje na rušenju poslednjih bastiona slobode i kritičkog mišljenja.

I šta možemo da poručimo osim: Neće proći ili No pasaran! Bar dok nas sve zajedno ne otpuste, udave i uguše – suprotno zakonu, etici, nauci i znanju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dr Dragan Šaletić

Hvala, poštovani i hrabri kolega Kišjuhas. Puna podrška poštovanom, hrabrom prof. dr Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici u tom zlokobnom čudu u kome su se našli.