26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Paradoksi zapadnog sekularizma

Izvor: pixabay ilustracija

Stav

Comments 6

Paradoksi zapadnog sekularizma

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jakov Daković

Najpoznatiji svjetski ateist, britanski evolucioni biolog Richard Dawkins, nedavno je izjavio da se osjeća "kulturološkim hrišćaninom". Ova izjava je naišla na muk u novoateističkim grupama. Ako ne znate što je novi ateizam, reći ću vam ukratko da je to pokret koji je unazadio čitave mlade generacije i čija je osnovna premisa da se teza o postojanju Boga može pobijati metodama prirodnih nauka (neka vrsta vulgarnog logičkog pozitivizma) a njegovi su glavni predstavnici pored pomenutog Dawkinsa Sam Harris i Christopher Hitchens.

Novi ateizam se odlikuje krutim stavovima, zloupotrebi filozofski neobrazovanih mladih ljudi, bukvalizmom i nerazumijevanjem religijskih simbola (i uopšte jezika simbola). Neke od teza koje sumiraju površnost tog pokreta su: "Biblija je bajka za odrasle", "Religija je uzrok svih ratova", "Ateizam nije vjerovanje" "Negativ se ne dokazuje" (nota bene, u logici ne postoji nikakav negativ nego samo negacija). I kada kažem npr. "Nema vještica", zar to nije smisaona tvrdnja, stav, proposition? Naravno da jeste i sve je ovo vrlo elementarno ali ponavljajući ove fraze novi ateisti su mnoge ubijedili u njihovu ispravnost.

Dawkins je, uzgred, donedavno bio glavna figura tog pokreta sa svojim knjigom "God's delusion". No, pošto čovjek živi u Londonu i ne može a da ne vidi da islam polako ali sigurno osvaja Evropu on je, sa zakašnjenjem, ali vrlo ispravno, uvidio da je hrišćanstvo ne samo religija već i civilizacija. Ograničeni ljudi, kakvih ne manjka ni u Crnoj Gori, odmah su ga optužili za "islamofobiju".

E vidite sad - za razliku od hrišćanstva, islamska teologija je elegantno jednostavna. Nema komplikacija s Trojicom koji su jedno, sa bezgrešnim začećem, Bogom koji je istovremeno čovjek, sa stradanjem tog Bogočovjeka i iskupljenjem.

Postoji jedan suvereni gospodar univerzuma, Allah, koji je uzvišeniji od nas koliko i mi od mrava. Sve će biti onako kako je on unaprijed odlučio. Problem radikalnog islama po meni zapravo nije Kur'an, već hadisi. Hadisi su predanje odnosno sve što je zapisano da je Muhamed ikad rekao.

Opasnost hadisa leži u tome da se islam shvati potpuno legalistički i normativistički i pretvori u skup obrednih pravila koja postaju važnija od svega.Vidite, postoje islamski influenseri, poput Elvedina Pezića i Safeta Kuduzovića koji pune hale po Bosni i Sandžaku i zagovaraju šerijat. Dobro, reći će neko, Evropa i Bosna možda imaju svoje probleme ali najveći problem Crne Gore je agresivno svetosavlje.

Ne sporim. O tome sam već sve rekao. Ne samo vikendom i na stadionu, ovdje već četiri godine državom divljaju varvari i vojvode a aktuelna hapšenja pokazuju da im je sve dozvoljeno - do jedne ure. Dok drugoj strani nije dozvoljeno ništa pa ni pretpostavka nevinosti.

Ali ne bi bilo dobro da, zaokupljeni domaćim problemima, Raonićem i otkazivanjem predstava koje se ne sviđaju litijaškim direktorima previdimo stvari koje se dešavaju na globalnim planu a koje nas se itekako tiču. Nije valjda da je mizoginija problem samo kad dolazi od hrišćanskih velikodostojnika a kad dolazi od predstavnika neke druge religije (Pezić stalno govori - "ženi je mjesto u kući"), tu nikakvog problema nema? Ili možda samo nema dovoljno intelektualnog poštenja da se neke stvari priznaju?

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Penzioner

..."ili možda samo nema dovoljno intelektualnog poštenja da se neke stvari priznaju?!" Tačno, ovo je, konačno, neko morao da kaže!

Cudak cudni99

3/ Problem ljevicara, kojima, cini mi se, gospodin Dakovic pripada, a i sam se ljevicarom smatram, je u tome da su borbu za ideale zamjenili filozofijom. Tu, u nacelu, nista nije sporno, samo treba prepoznati kada je vrijeme za jedno a kada za drugo. Zajedno tesko mogu funkcionisati.

Cudak cudni99

2/ Takodjer, CG muslimani (Bosnjaci) do sada nisu pokazivali nikakve znacajne znakove radikalizacije (za razliku od druge "brace"), tako da koliko god text bio tacan na nekom svjetskom nivou, prebacivanje na CG teren u zadnjem dijelu istog je bezpredmetna, bezkorisna, cak sto vise stetna!