13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evropski parlament sjutra glasa: Podržaće proširenje na ZB

Svijet

Comments 0

Evropski parlament sjutra glasa: Podržaće proširenje na ZB

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Evropski parlament glasaće sjutra o rezoluciji kojom će osuditi odlaganje pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije i podržati nastavak politike proširenja na Zapadni Balkan.

Nakon što su u raspravi sa predsjednicima Evropskog savjeta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan Klodom Junkerom poslanici Evropskog parlamenta osudili odluku kojom je odložen početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, poslaničke grupe su izradile i nacrte rezolucija.

U tim dokumentima Evropska narodna partija (EPP), Socijaldemokrate (S&D), Liberali (Renew) Zeleni i Evropski konzervativci i reformisti (ECR) ukazuju na štetnost i moguće posledice novonastale situacije kada je u pitanju politika proširenja EU, prenosi Tanjug.

Najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, kako se navodi, izražavaju razočarenje blokadom početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjeverenom Makedonijom.

Rezolucijom žele da ukažu na značaj nastavka proširenja EU na Zapadni Balkan u cilju finalizacije Evropskog projekta, odnosno mira, prosperiteta, stabilnosti i bezbjednosti regiona i cijele Evrope.

EPP se u nacrtu svoje rezolucije osvrće se na francuski zahtjev o reformi politike proširenja i naglašava da ”ne može biti reforme procesa nakon što je on već pokrenut”.

Socijaldemokrate ukazuju na činjenicu da će otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom pokrenuti dalje reforme u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Evropski liberali, kojima pripadaju i poslanici političke partije Emanuela Makrona, a koji je označen kao glavni krivac za blokadu Albanije i Sjeverne Makedonije, naglašavaju svoju posvećenost budućem članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Oni u nacrtu svoje rezolucije podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali i iznose potrebu za demokratskom reformom politike proširenje kako bi ona bila u svim aspektima uspešna, ambiciozna i kredibilna.

Zeleni u Evropskom parlamentu ukazuju na činjenicu da je politika proširenja najefikasnija spoljna politika EU i da EU rizikuje gubitak kredibiliteta ukoliko se ne pridržava datih obećanja zemljama u procesu evrointegracija.

Evropski konzervativci i reformisti ocjenjuju da odugovlačenje pristupanja Zapadnog Balkana može da vodi destabilizaciji regiona, ali i da zaustavi pro evropske reforme.

Od usaglašenih nacrta rezolucija odudara jedino nacrt teksta političke grupe Identitet i Demokratija, kojoj pripadaju ekstremno desničarske opcije među kojima i poslanici partije Marin le Pen i oni pozdravljaju odluku o tome da se ne otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Oni u obrazloženju ukazuju na nedostatak napretka dvije zemlje prvenstveno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a ukazuju i na strukturne probleme koje Rumunija i Bugarska imaju 12 godina po ulasku u EU.

Evropski parlement će po ubrzanoj proceduri raspravljati o ovim nacrtima i pokušati da pripremi usaglašen tekst rezolucije o kojoj bi se galsalo na plenarom zasijedanju Evropskog parlamenta 24. oktobra u Strazburu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR