Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kina neće uvesti carine na dio američke robe

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: index.hr/B92

Kina neće uvesti carine na dio američke robe

Kina je odustala od carina na dio američke robe koje je planirala da uvede danas, nakon što su se dvije sile u petak dogovorile o prvoj fazi sporazuma.

Dogovorom se smanjuju neke američke carine na kinesku robu u zamjenu za veliki skok u kineskoj nabvaci američkih poljoprivrednih i drugih proizvoda.

Kineske carine, koje je trebalo da stupe na snagu 15. decembra, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih djelova.

Ostale kineske carine, koje su već uvedene, ostaju na snazi, saopštila je carina.

"Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će sarađivati sa SAD kako bi se uklonile zabrinutosti obje strane i podstakao stabilan razvoj američko-kineskih ekonomskih i trgovinskih odnosa", stoji u saopštenju koje prenosi Index.

Peking je pristao da u naredne dvije godine godine uvede dodatnu američku robu i usluge vrijedne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017, objavio je u petak glavni američki trgovinski pregovarač.

S druge strane, Vašington je pristao da suspenduje carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su takođe trebalo da stupe na snagu 15. decembra.

SAD će zadržati 25 odsto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 odsto na uvoz vrijedan 120 milijardi dolara, saopšteno je iz Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD.

Ostavi komentar

0/300