Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kineska ekonomija u prošloj godini porasla 6,1 odsto

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina

Kineska ekonomija u prošloj godini porasla 6,1 odsto Foto: Wikipedia

Kineska ekonomija je u prošloj godini porasla 6,1 odsto, najsporije u skoro 30 godina, pod pritiskom trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Iako je rast u prošloj godini bio slabiji nego u 2018, kada su aktivnosti porasle 6,6 odsto, zadržao se unutar zacrtanog Vladinog raspona od šest do 6,5 odsto, objavio je državni zavod za statistiku, prenosi Hina.

U posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, ekonomija je ponovo porasla šest odsto, kao i u tromjesečju ranije, ali podaci pokazuju usporavanje od početka godine.

Izvoz i ulaganja oporavili su se pred kraj godine, prateći usuglašavanje mišljenja Pekinga i Vašingtona o prvoj fazi trgovinskog sporazuma kojim bi trebalo da se završi skoro dvogodišnji trgovinski rat.

Američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik kineske Vlade, Liu He, potpisali su preliminarni sporazum u srijedu.

Dogovoreno je da će Kina povećati kupovinu američkih proizvoda i usluga za 200 milijardi USD u naredne dvije godine, a SAD će zauzvrat ukinuti određene carine na kineski uvoz.

I dalje ostaju na snazi američke carine na kinesku robu u vrijednosti od oko 370 milijardi USD.

Ukupna trgovinska razmjena između Kine i SAD-a potonula je prošle godine 14,6 odsto, a kineska razmjena sa svijetom jedan odsto.

Stručnjaci upozoravaju i da su najosjetljivija pitanja u odnosima dvije svjetske sile, uključujući kinesku podršku državnim firmama, odložena za drugu fazu sporazuma, koji bi mogao biti zaključen nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru ove godine.

Ostavi komentar

0/300