Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Dokazali da nijesam uradio ništa loše": Tramp odbacio optužbe u vezi sa opozivom

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

"Dokazali da nijesam uradio ništa loše": Tramp odbacio optužbe u vezi sa opozivom

Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je danas optužbe iz Predstavničkog doma, koji je pod kontrolom demokrata, u vezi sa njegovim opozivom i opisao ih kao protivne Ustavu, uz napomenu da moraju biti odbačene.

''Senat treba brzo da odbije ove manjkave članove o opozivu i oslobodi predsjednika'' - navodi se u Trampovom sažetku podnesenom uoči početka suđenja u Senatu.

Tramp, četvrti američki predsjednik koji se suočava sa mogućnošću da bude smijenjen, optužen je za zloupotrebu položaja jer je zatražio od Ukrajine da pokrene istragu o njegovom političkom suparniku Džozefu Bajdenu, te da je ometao istragu Kongresa.

U sažetku se navodi da teorija demokrata iz Predstavničkog doma o zloupotrebi položaja nije prekršaj koji podrazumijeva opoziv.

Odbijena je i optužba o ometanju istrage Kongresa kao neozbiljna i opasna, uz napomenu da je predsjednik iskoristio svoje zakonsko pravo da se odupre zahtjevima Kongresa za informacijama.

Tramp je optužio demokrate da vode namješten proces i rekao da su oni uspjeli da dokažu da predsjednik nije učinio ništa loše.

Malo je vjerovatno da će Senat, koji kontrolišu republikanci, smijeniti Trampa, ali je njemu potrebno da ograniči političku štetu uoči izbora u novembru, na kojima će pokušati da osvoji drugi mandat.

Trampov pravni tim tvrdi da je on bio unutar ustavnih ovlašćenja kada je prošle godine zatražio od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog istragu o Bjadenu i njegovom sinu Hanteru u okviru, kako tvrdi Tramp, akcije protiv korupcije.

Bajdenovi tvrde da nijesu prekršili zakon.

Ostavi komentar

0/300