11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boris Džonson ostaje na dužnosti i pored noći provedene u bolnici

Izvor: epa

Svijet

Comments 0

Boris Džonson ostaje na dužnosti i pored noći provedene u bolnici

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber
The Guardian: Džonson je "mnogo ozbiljnije bolestan nego što su on ili njegovi zvaničnici spremni da priznaju"

Britanski mediji su objavili da je premijer Boris Džonson (Johnson) i dalje na čelu vlade iako je noć proveo u bolnici, jer i dalje ima "uporne simptome" koronavirusa uključujući i visoku temperatiru, navela je portparolka vlade, prenose BBC i Sky News.

Saopšteno je i da će ostati u bolnici "koliko god je neophodno", a u međuvremenu su mediji objavili da će ukoliko Džonson ne bude u mogućnosti da obavlja dužnost šefa britanske vlade njegovu ulogu preuzeti državni sekretar i prvi potpredsjednik Dominik Rab (Dominic Raab).

Buisiness Insider je pak objavio da je Džonson primio kiseonik nakon što je primljen u bolnicu sinoć u isto vrijeme kada se britanska kraljica Elizabeta II obratila naciji- to je njeno tek peto vanredno obraćanje naciji u skoro 70 vladavine ovog engleskog monarha.

Borisu Džonsonu je prije dest dana otkriven koronavirus i on je do sinoć bio u samoizolaciji, kada je iz Dauning strita (Downing Street) prebačen je jednu od londonskih bolnica, koja nije imenovana.

Iako su i danas mediji prenijeli riječi portparola da je premijer "dobrog raspoloženja", njegovi bliski savjetnici su nezvanično rekli medijima da su zabrinuti za njegovo zdravlje zato što "ima upornu temperaturu".

The Guardian je prenio da je Džonson "mnogo ozbiljnije bolestan nego što su on ili njegovi zvaničnici spremni da priznaju". Izvor sa kojim je ovaj list razgovarao je naveo da su ga "pregledali ljekeri koji su zabrinuti zbog njegovog disanja". 

Sa druge strane iz vlade je saopšteno da je 55-godišnji Džonson podvrgnut "rutinskim testovima", pluća i srca.

Iako iz Douning strita 10 insistiraju da je Džonson još uvijek na čelu vlade, prema BBC-jevom glavnom političkom uredniku Normanu Smitu (Smith), ako ljekari budu inistirali da on mora da se odmori i opravi, onda će se morati povući na izvjesni vremenski period.

Tehnički, prema zakonu, njegovo mjesto preuzima vicepremijer i minister vanjskih poslova Dominik Rab, iako ga njegova pozicija u ovom trenutku ne stavlja na centralno mjesto mjesto u borbi protiv koronavirusa.

Bilo bi, prema  BBC-ju, logičnije da u ovom trenutku dužnost preuzmu Majkl Gov (Michael Gove) šef kabineta vlade i ministar zdravlja Mat Henkok (Matt Hancock), koji redovno na press konferencijima izvještavaju javnost o stanju u zemlji povodom pandemije.  

I premijerova trudna vjerenica Keri Simonds (Carrie Symonds) čiji je termin porođaja jun-jul je takođe pozitivna na koronavirus, ali je, kako je navedeno, njeno zadravstveno stanje pod kontrolom i ona se opravlja.

U međuvremenu je upravo objavljeno da je u Britaniji zabilježeno 434 novih žrtava od koronavirusa pa se ukupan broj umrlih 5 368.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR