8 °

max 19 ° / min 8 °

Subota

27.04.

19° / 8°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO osudio zlonamjerne sajber aktivnosti

Svijet

Comments 0

NATO osudio zlonamjerne sajber aktivnosti

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

NATO je osudio destabilizujuće i zlonamjerne sajber aktivnosti usmjerene protiv onih čiji je rad ključan za odgovor na pandemiju koronavirusa, uključujući zdravstvene usluge, bolnice i istraživačke institute.

Iz Alijanse su kazali da su u suočavanju sa pandemijom neviđenih razmjera ujedinjeni.

"Osuđujemo destabilizujuće i zlonamjerne sajber aktivnosti usmjerene protiv onih čiji je rad ključan za odgovor na pandemiju, uključujući zdravstvene usluge, bolnice i istraživačke institute", navodi se na zvaničnom sajtu NATO-a.

Kako su naveli, te sramne aktivnosti i napadi ugrožavaju život građana u trenutku kada su ti kritični sektori najpotrebniji, kao i sposobnost NATO-a da što brže prevaziđe pandemiju.

"NATO nastavlja da igra svoju ulogu u reagovanju na pandemiju. Saveznici i partneri podržavaju jedni druge, uključujući pružanje i prevoz medicinskih potrepština, raspoređivanje medicinskog osoblja i pomaganje u pružanju inovativnih odgovora", kazali su iz Alijanse.

Oni su se solidarisali sa onima koji su pogođeni zlonamjernim sajber aktivnostima i kazali da su spremni da pomognu saveznicima, uključujući i dalje dijeljenje informacija.

Iz NATO-a su kazali da su saveznici, u skladu sa svojim nacionalnim odgovornostima i nadležnostima, posvećeni zaštiti njihove kritične infrastrukture, izgradnji otpornosti i jačanju sajber odbrane, uključujući potpunu implementaciju NATO-ovog zaloga za sajber odbranu.

"Kao što je rečeno na samitu NATO-a u Briselu 2018. godine, sajber odbrana je dio NATO-ovog osnovnog zadatka kolektivne odbrane", kaže se u saopštenju.

Iz Alijanse su poručili da su odlučni u tome da upotrijebe čitav spektar sposobnosti, uključujući i sajber, za odvraćanje, odbranu i suprotstavljanje čitavom spektru sajber prijetnji.

"NATO će nastaviti da se prilagođava rastućem pejzažu kibernetičkih prijetnji, na koji utiču i državni i nedržavni akteri. Svi mi imamo koristi od na pravilima zasnovanog, predvidivog, otvorenog, slobodnog i sigurnog sajber prostora", navodi se u saopštenju.

Oni su ponovili da se međunarodno pravo primjenjuje u kibernetičkom prostoru i da se mora poštovati.

"Sve države imaju važnu ulogu u promociji i poštovanju dobrovoljnih normi odgovornog ponašanja države i suzbijanju destabilizujućih i zlonamjernih sajber aktivnosti", kazali su iz NATO-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR