15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusima je ovo donedavno bilo nezamislivo: Na meti su njihovi gradovi uz granicu

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Rusima je ovo donedavno bilo nezamislivo: Na meti su njihovi gradovi uz granicu

Izvor: Večernji list

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Lokalni službenici u Belgorodu i drugim gradovima uz granicu tvrde da su meta sve češćih napada ukrajinskih snaga. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, ali je opisala incidente kao "osvetu" i "karmu za Rusiju".

Rat u Ukrajini je sve bliži Rusiji, što je nešto što zasigurno ruske vlasti nisu očekivale. U Belgorodu, ruski grad udaljenom od ukrajinske granice, sve se češće čuju eksplozije.

"U nedjelju su nas ponovo probudile eksplozije. Nikad ne znate ko puca, mi ili oni. Kada je počeo konflikt, čuli bismo kako rakete lansiraju prema Ukrajini. Ali sada nas gađaju. Zvuče drukčije", rekao je trgovac Vladimir iz Belgoroda, piše The Guardian.

Građani su početkom godine počeli primjećivati da se broj ruskih stacioniranih vojnika nedaleko od njihovih domova polako počeo povećavati i to prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Lokalni službenici u Belgorodu i drugim gradovima uz granicu tvrde da su meta sve češćih napada ukrajinskih snaga. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, ali je opisala incidente kao "osvetu" i "karmu za Rusiju".

Protivnapadi za koje Rusi vjeruju da su djelo Ukrajine počeli su kad su dva helikoptera raketirala skladište nafte u Belgorodu, što predstavlja novinu jer je bilo ranije nezamislivo da bi se rat mogao preliti na rusku teritoriju. "Naravno da razgovaramo dosta o tome što se događa. Atmosfera u gradu je pomalo napeta. Život ide dalje, ali ponekad to ne možemo ignorisati, kao kad nam je grad bio obavijen gustim dimom - rekla je učiteljica Anna. Samo ove nedjelje, službenici u Belgorodu su zabilježili treći napad na grad. Guverner te regije Vjačeslav Gladkov utvrdio je da je u prošlonedjeljnom napadu na jedan od manjih gradova ubijen ruski civil. Nemir kod građana su izazvali i nedavni vojni uspjesi Ukrajine jer su uspjeli ponovo zauzeti sela na sjeveru i sjeveroistoku Harkova koja su bila pod kontrolom Rusije, te ih tako potisnuti prema granici koja je u blizini Belgoroda.

Izvještaji o tome da su buknula dva požara u zgradama Ministarstva odbrane kao i šteta na ključnom željezničkom mostu dovela je do spekulacija o mogućim ukrajinskim saboterima na ruskom teritoriju, piše The Guardian.

Ruski novinar Nikita Parmenov rekao je da je nedostatak objavljenih informacija o nedavnim požarima doveo do širenja glasina da su Ukrajinci upali u neke gradove i sela u regiji, međutim zbog evidentne prijetnje koju Ukrajina predstavlja nije došlo do porasti patriotizma.

"Mnogi ovdje imaju direktnu povezanost s Ukrajinom. Pričaju s rodbinom koja živi tamo preko granice. Mislim da bolje razumijemo što se događa za razliku od građana drugih ruskih regija", rekao je Parmenov, koji je i sam često na vezi sa svojom tetkom koja živi u Odesi. Istakao je kako se entuzijazam za vojnu operaciju smanjuje, jer je razjedinila brojne porodice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR