12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matis Sjevernoj Koreji: Ako upotrijebite nuklearno oružje uslijediće "efikasan" odgovor

Svijet

Comments 0

Matis Sjevernoj Koreji: Ako upotrijebite nuklearno oružje uslijediće "efikasan" odgovor

  • Viber
Američki ministar odbrane Džejms Matis upozorio je u Seulu Sjevernu Koreju da će, u slučaju da Pjongjang iskoristi nuklearno oružje, uslijediti "efikasan i sveobuhvatan odgovor".
"Napad bilo koje vrste na SAD, ili naše saveznike, biće osujećen, a na korišćenje nuklearnog oružja uslijediće odgovor koji će biti efikasan i sveobuhvatan", rekao je Matis u južnokorejskom Ministarstvu odbrane.
 
Matis je ovo izjavio u vrijeme rastuće zabrinutosti da se Sjeverna Koreja možda priprema da testira novu balističku raketu, što bi mogao da bude veliki izazov za novu administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa, navodi Rojters.
"Sjeverna Koreja i dalje ispaljuje rakete, razvija svoj nuklearni oružani program, ispoljava prijeteću retoriku i ponašanje", istakao je Matis na konferenciji za novinare sa južnokorejskim kolegom Hanom Minom Kuom.
 
Matis je naveo da SAD podržavaju Južnu Koreju da se održi stabilnost na poluostrvu i regionu, prenosi AP.
 
Ministri dvije zemlje su se dogovorili da u Južnoj Koreji ove godine bude razmješten američki sistem raketne odbrane, da bi se odbila prijetnja Severne Koreje, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Seulu.
 
I uoči posete Seulu Matis je kritikovao Sjevernu Koreju zbog "provokativnih akcija" koje zahtijevaju, kako je kazao, nove konsultacije sa Japanom i Južnom Korejom.
 
Poslije Seula, Matis će posjetiti i Japan.
 
Pentagon je najavio da je posjeta Matisa Japanu i Južnoj Koreji prilika da se saslušaju primjedbe i strahovanja dvije zemlje koje spadaju u američke najbliže vojne saveznike.
 
Stručnjaci ocjenjuju da je cilj pojsete da se saveznici razuvjere nekoliko mjeseci prije nego što administracija pojasni svoju strategiju za Pacifik, prenosi Glas Amerike.
 
U toku predizborne kampanje, američki predsjednik Donald Tramp pozivao je zemlje medju kojima su Japan i Koreja da "plate svoj dio" ako žele da Amerika čuva njihovu bezbiednost, pa je čak i nagovijestio u jednom intervjuu da bi Japan trebalo da nabavi sopstveno nuklearno oružje za odvraćanje sjevernokorejske nuklearne prijetnje.
 
Matisova posjeta regionu Istočne Azije uslijedila je poslije komentara Bijele kuće u kojima je nagoviješten veći angažman u Južnom kineskom moru, dok Kina nastavlja da pravi vještačka ostrva i spori se sa susjedima oko ostrvskih lanaca kao što je Spretli.
 
"Ako su ta ostrva zapravo u međunarodnim vodama, a ne dio Kine onda ćemo se truditi da branimo međunarodne teritorije od preuzimanja od strane jedne zemlje", rekao je portparol Bijele kuće, Šon Spajser.
Izvor: Blic
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR