12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haradinaj pred sudom: Hoće li biti izručen Srbiji?

Svijet

Comments 0

Haradinaj pred sudom: Hoće li biti izručen Srbiji?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Pred Apelacionim sudom u francuskom gradu Kolmaru počela je javna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

Na pitanje sudije da li prihvata da bude izručen Srbiji, nekadašnji vođa terorističke organizacije OVK je odgovorio negativno, dodavši da je cijeli proces političke prirode.

Sa Haradinajom u sudnicu je došao i njegov advokat Arian Koci, koji je kako prenosi Index, pred početak rasprave izrazio uvjerenje da će zahtjev Srbije biti odbačen, te da će Haradinaj uskoro moći da se vrati na Kosovo.

Koci je dodao da očekuje da će ovo biti posljednja rasprava pred sudom.

U sudnici u kojoj se održava rasprava prisustvuje veliki broj pristalica Haradinaja među kojima ima i onih koji nose majicu sa simbolima "velike Albanije", javlja Tanjug.

Na ročištu se očekuje da se Haradinaj i njegova odbrana izjasne o zahtjevu za izručenje, a odluka francuskog istražnog odeljenja koje postupa u ovom slučaju može da bude saopštena i naknadno, potvrdila je Tanjugu portparolka suda Sandra di Rosa.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje.

On je nedjelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nijesu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR