12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi granatirali šoping mol u Hersonu, EU priprema deseti paket sankcija protiv Rusije

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Rusi granatirali šoping mol u Hersonu, EU priprema deseti paket sankcija protiv Rusije

Autor: Antena M

  • Viber

345. je dan rata u Ukrajini. Iz sata u sat vas izvještavamo o dešavanjima.

22:43 Rusi granatirali šoping mol u Hersonu, tamo se širi ogroman požar

Ogroman požar izbio je u jednom šoping molu u Hersonu večeras, nakon što su ruski okupatori granatirali tu lokaciju.

Tu informaciju prenijeli su ukrajinski mediji, a potvrdilo rukovodstvo šoping mola, pri čemu za sada nije poznato da li ima žrtava.

21:45 Novi američki paket oružja i municije 

Sjedinjene Američke Države objavile su kako šalju novi paket naoružanja i municije Ukrajini vrijedan 2,2 milijarde američkih dolara.

U ovaj paket uključena je municija za rakete sisteme HIMARS kojima ukrajinske snage mogu gađati ciljeve iza ruskih linija, te dodatne jedinice vazdušne odbrane i oklopna vozila, saopšteno je iz Pentagona.

21:21 Na pitanje jednog od vodećih ruskih novinara koji podržava agresiju na Ukrajinu, Dmitrija Kiseljova, koja bi zemlja bivšeg SSSR-a mogla postati novi antiruski centar, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kratko je odgovorio - Moldavija.

21:06 Članice EU usaglasile su gornju granicu globalne cijene ruskih naftnih derivata, uoči potpune zabrane uvoza koja stupa na snagu u nedjelju.

21:05Francuska i Italija Ukrajini šalju sistem MAMBA

Francuska i Italija najavile su da će na proljeće Ukrajini poslati odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh po nazivu MAMBA kako bi pomogli toj državi, saopštilo je danas francusko Ministarstvo odbrane, javlja AFP.

Ministarstvo je navelo kako će taj sistem pomoći Ukrajini da se “odbrani od napada bespilotnih letjelica, raketa i ruskih aviona”.

Takav sistem je zatražio ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov kako bi se zaštitilo stanovništvo i infrastruktura od ruskih napada iz vazduha, dodaje se u saopštenju.

18:42 Fon der Lajen: EU priprema deseti paket sankcija protiv Rusije

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da Evropska unija priprema deseti paket sankcija protiv Rusije.

"Deseti paket je na putu. Imamo cilj da bude spreman do 24. februara", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom, nakon samita između dvije strane.

Istakla je da ruska ekonomija već "plaća visoku cijenu" zbog rata u Ukrajini, zahvaljujući upravo sankcijama koje je EU do sada uvela Moskvi.

Fon der Lajen je dodala da bi novi paket trebalo da stupi na snagu 24. februara, tačno godinu od početka rata u Ukrajini. Obim novog paketa sankcija bi trebao biti oko deset milijardi eura.

18:21 EU: Obnoviti Ukrajinu ruskim sredstvima

Evropska unija  je saopštila da želi pronaći način za korišćenje ruske imovine zamrznute u zapadnim zemljama za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine. 

„Evropska unija će intenzivirati napore da koristi zamrznutu rusku imovinu za podršku rekonstrukciji Ukrajine i u svrhe reparacija, u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom“, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen poslije samita u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenose agencije.

16:33 U Kijevu se opet oglasile sirene za vazdušnu uzbunu

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u Kijevu i diljem Ukrajine drugi put danas dok su najviši zvaničnici Evropske unije posjetili zemlju.

Za danas nema izvještaja o ruskim vazdušnim napadima na Kijev.

15:48 Zelenski: Sankcije EU bi trebale spriječiti Rusiju da obnovi vojsku 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je cilj sankcija Europske unije Rusiji blokada obnove vojske. Ukrajinski predsjednik je to komentarisao na konferenciji za novinare na summitu EU u Kijevu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

15:25 Kremlj: Ovo što Zapad radi Srbiji je neviđeno

Kremlj razumije da je vođstvo Srbije pod pritiskom Zapada bez presedana i cijeni stanovište predsjednika Aleksandra Vučića nadajući se daljem unaprjeđenju odnosa dviju zemalja, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

14:35 Von der Leyen: Europa će donijeti svjetlo Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će Evropa "donijeti svjetlo Ukrajini". Von der Leyen je potvrdila da će EU isporučiti Ukrajini 35 miliona LED sijalica i 2400 dodatnih generatora, nakon što je 3000 generatora već dosad isporučeno. Takođe, obećala je financiranje solarnih ploča koje će se koristiti u proizvodnji električne energije za stambene zgrade. 

14:08 Ukrajinci: Rusi su povećali broj brodova sposobnih za lansiranje projektila u Crnom moru

Ukrajinska vojska je objavila da se povećao broj ruskih brodova sposobnih za lansiranje projektila na teritoriji Ukrajine iz Crnog mora. "Među 10 brodova su 2 nosača Kalibr... Pojačana aktivnost neprijateljskih izviđačkih bespilotnih letjelica sugeriše da se (Rusi) pripremaju za raketne udare."

"Nije isključen masovni raketni napad uz korištenje aviona. Ne ignorirajte signale upozorenja na vazdušni napad, budite budni i pažljivi", upozorili su iz ukrajinskog Operativnog zapovjedništva Jug.

13:22 Njemačka odobrila isporuku tenkova Leopard 1

Portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit je rekao da je njegova zemlja odobrila isporuku borbenih tenkova Leopard 1 ukrajinskoj vojsci. Hebestreit je potvrdio da je "izdana dozvola za izvoz" kojom se omogućava isporuka starijih tenkova Leopard 1, ali nije dao dodatne pojedinosti.

Süddeutsche Zeitung je izvijestio da je njemačka vlada odobrila planove njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall da Ukrajini proda 88 starijih Leoparda po ukupnoj cijeni većoj od 100 miliona eura. Isporuke starijih tenkova iz industrijskih skladišta mogle bi se izvršiti čim se tenkovi poprave, piše list. 

12:43 NATO pozvao Rusiju da poštuje sporazum START

NATO je pozvao Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu START o smanjenju nuklearnog naoružanja. Ugovor, čije je trajanje produženo do februara 2026., potpisan je između SAD-a i Rusije kako bi se postavila "provjerljiva ograničenja na cjelokupno rusko interkontinentalno nuklearno naoružanje".

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao je da Savez "sa zabrinutošću" primjećuje da Rusija nije ispunila mnoge svoje obveze. "Sa zabrinutošću primjećujemo da Rusija nije ispunila obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obveze prema sporazumu", poručio je šef NATO-a. 

12:36 Peskov: Izvještaji o teritorijalnim ustupcima Ukrajine u zamjenu za mir su lažni

Izvještaji da su Sjedinjene Američke Države navodno ponudile plan koji uključuje teritorijalne ustupke Ukrajine u zamjenu za mir nisu ništa drugo do lažni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“To je laž”, rekao je portparol Kremlja odgovarajući na pitanje da prokomentariše medijske izvještaje da je direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns navodno prenio takav prijedlog Moskvi, prenio je TASS.

11:15 Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu pred početak samita EU-Ukrajina

U Kijevu i ostatku Ukrajine danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost dok se u ukrajinskom glavnom gradu očekuje početak samita lidera Evropske unije i Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je domaćin zvaničnicima Evropske unije, koji su doputovali u Kijev i koji obećavaju da će podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali negiraju njen brz put ka pridruživanju evropskom bloku, prenio je Reuters.

08:41 Čelnik CIA-e: Ukrajinu čeka šest ‘kritičnih’ mjeseci

Direktor CIA-e Vilijam Burns izjavio je u četvrtak da obavještajna agencija procjenjuje kako će sljedećih šest mjeseci biti “kritični” za Ukrajinu suočenu s ruskom invazijom, kazavši i da Rusi zadnjih sedmica ostvaruju neke manje dobitke.

Govoreći na jednom vanjskopolitičkom događaju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, Burns je takođe izjavio kako agencija procjenjuje da je kineski predsjednik Si Đinping malo otriježnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno potcijeniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu.

07:30 Američki izaslanik: Rusi su iz Ukrajine deportovali preko 14.000 djece

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju Michael Carpenter izjavio je da je ruska vojska deportovala preko 14.000 djece s osvojenih ukrajinskih teritorija u Rusiju, objavio je Ukrinform pozivajući se na Carpenterovu izjavu na sastanku Stalnog vijeća OESS-a.

"Kremlj je navodno prisilno deportovao preko 14.000 djece u Rusiju", rekao je. Američki ambasador kaže da "Rusija prije svega želi eliminisati sve manifestacije ukrajinskog nacionalnog identiteta i pretvoriti sve Ukrajince u lojalne ruske podanike".

07:02 FT: Očekuje se da će SAD poslati Ukrajini pametne bombe većeg dometa

Očekuje se da će sljedeća grupa američke vojne pomoći Ukrajini koja bi mogla da bude objavljena 3. februara uključivati bombe malog prečnika sa zemlje (GLSDB), rekli su za Fajnenšel tajms ljudi koji su upoznati sa tim.

06:55 Zelenski: Ovo je borba za slobodu, suverenitet i demokratiju

Predsjednik Ukrajine,Volodimir Zelenski je rekao da se budućnost EU „piše, upravo sada, u Ukrajini“ nakon sastanka sa liderima EU, uključujući i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, u Kijevu.

“Ovo je borba za slobodu, suverenitet i demokratiju”, naveo je Zelenski na Tviteru.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovo

Ako propane Ukrajina, propala je Evropa. Rusija štancuje oružje i sprema rat sa susjedima.