10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Članice EU usaglasile gornju granicu globalne cijene ruskih naftnih derivata

Svijet

Comments 0

Članice EU usaglasile gornju granicu globalne cijene ruskih naftnih derivata

Izvor: N1/Fonet

Autor: Antena M

  • Viber

Članice Evropske unije usaglasile su gornju granicu globalne cijene ruskih naftnih derivata, uoči potpune zabrane uvoza koja stupa na snagu u nedjelju.

Usaglašeno je da gornja cijena naftnih derivata, uključujući dizel, benzin i kerozin, bude 100 dolara po barelu, a 45 dolara za barel derivata kojima se trguje uz popust.

Švedsko predsjedništvo Savjetom EU potvrdilo je da je dogovor postignut večeras, dva dana prije stupanja na snagu zabrane uvoza svih ruskih naftnih derivata.

Zabrana uvoza i maksimalna cijena treba da djeluju „u tandemu“. Dok sankcije EU zatvaraju Rusiji jedno od najvažnijih tržišta za njena fosilna goriva, ograničenje cijena treba da omoguće da ruski izvoz nastavi da ide na globalno tržište, kako bi se izbjegle nestašice i veliki skok cijena.

Ograničenje cijena naftnih derivata uslijedilo je posijle ograničenja cijene ruske sirove nafte od 60 dolara za barel, koje je dogovoreno u decembru.

Poljska i baltičke države insistirali su da maksimalne cijene ruske sirove nafte i naftnih derivata budu niže od ovih koje su usaglašene, a kao kompromis je određeno da će obje cijene biti predmet revizije na svaka dva mjeseca, počev od marta ove godine

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR