10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najveće masovne grobnice u regijama Harkov i Kijev

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Najveće masovne grobnice u regijama Harkov i Kijev

Autor: Antena M

  • Viber

Sjutra je 386. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas, Anteni M, pratil ste ključna dešavanja:

21.40 

Ukrajinska policija saopštila je da su najveće masovne grobnice pronađene su u Izijumu u oblasti Harkov, gdje je pronađeno 941 tijelo, i u Kijevskoj oblasti, gdje su pronađena tijela 1.374 osoba. 

Kako se navodi u saopštenju, od početka rusko-ukrajinskog rata pokrenuto 66.700 krivičnih postupaka, uz napomenu da je većina tih slučajeva zasnovana na "kršenju zakona i običaja ratovanja".

U regionima koji su vraćeni od ruskih snaga otkrivamo najveće strahote. Riječ je i o masovnim grobnicama i mjestima privremenog pritvora naših građana, uključujući i novinare", prenose agencije. 

Kako se navodi policija zabilježila 25 mjesta za mučenje i zatvaranje u Harkovskoj oblasti, 16 u Hersonskoj oblasti, tri u Kijevskoj i šest u drugim područjima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u ratu između Rusije i Ukrajine do sada je poginuo 8.231 civil, dok su 13.734 ranjena.

17:37 UN: Rusi su počinili brojne ratne zločine

Rusija je počinila ratne zločine u velikom rasponu, od namjernih ubistava i mučenja do deportacije djece, saopštilo je nezavisno Međunarodno istražno povjerenstvo o Ukrajini koje djeluje pod mandatom UN-a.

Izvještaj, zasnovano na razgovorima s više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica, objavljen je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni krivični sud u Hagu zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prinudne deportacije djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu. Navod i da su ruske snage izvele neselektivne i nesrazmjerne napade na Ukrajinu, da su pribjegavale mučenju, ubijale civile izvan ratnih zona i da nisu preduzele mjere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.

16:42 Zapad raspravlja o isporuci aviona Ukrajini, kaže danski premijer

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da zapadne zemlje trenutno raspravljaju hoće li poslati borbene avione u Ukrajinu.

Ona je danas izjavila za dansku TV2: "Ovo je nešto o čemu razgovaramo u grupi zemalja saveznica. To je velika želja Ukrajine."

15:41 Putin kaže da Rusija ima više mogućnosti za poslovanje nakon sankcija

Rusija sada ima više mogućnosti nego prije uvođenja zapadnih sankcija, rekao je predsjednik Vladimir Putin na godišnjem kongresu Ruskog sindikata industrijalaca i poduzetnika u četvrtak. Uprkos nekim "sistemskim problemima s logistikom, finansijama i tehnologijama", u zemlji se otvaraju ogromne mogućnosti za gotovo svako područje aktivnosti, rekao je Putin o otpornosti ruske ekonomije.

Rekao je da su oni koji su ostali u Rusiji ispali "pametniji" u odnosu na građane koji su napustili zemlju. “Oni koji su ostali ovdje i stvarno rade ispali su pametniji, energičniji, učinkovitiji od onih koji su otišli i dijele savjete našim zlonamjernicima.”

15:39 Razgovarali ministri vanjskih poslova Kine i Ukrajine. Kina poslala upozorenje

Kineski i ukrajinski ministri vanjskih poslova održali su telefonski razgovor. Nakon poziva kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je Kvin Gang upozorio da bi sukob u Ukrajini mogao "izmaći kontroli".

Ministar vanjskih poslova takođe je rekao da se Kina i dalje nada dijalogu između Ukrajine i Rusije, "ma koliko težak ili izazovan bio".

13:20 Američki zvaničnik: Ruski brodovi blizu područja rušenja drona 

Ruski brodovi viđeni su u blizini područja gdje se prije dva dana srušio američki dron MQ-9 Reaper, rekao je američki zvaničnik Reutersu.

Čini se da još nisu pronašli dijelove drona i nije jasno jesu li još uvijek u tom području.

12:44 Guverner Donjecka: Bez naznaka za povlačenje Ukrajinaca iz Bahmuta

Za ruske snage koje mjesecima pokušavaju da zauzmu grad Bahmut situacije je „teška“ jer nema znakova da je Kijev spreman da naredi svojim vojnicima povlačenje, izjavio je čelnik ukrajinske regije Donjeck, Denis Pušlin.

Rusija za Bahmut tvrdi da se bori za njegovo „oslobađanje“. 

Volodomir Zelenski je rekao da, uprkos desetkaciji tog grada, neće povući svoje snage iz Bahmut. 

10:11 Sirene za vazdušnu uzbunu širom Ukrajine

Širom Ukrajine u toku je vazdušna uzbuna.

„Ne znam kako Ukrajinci ovako žive“, napisala je reporterka NPR-a Elenor Berdsli, koja se trenutno nalazi u Kijevu.

09:40 Guverner Harkova: Ruska vojska tokom noći oštetila privatne kuće

Oleh Sinehubov, guverner Harkova, izvijestio je da je ruska vojska tokom noći uništila i oštetila privatne kuće i infrastrukturne objekte u dva naselja u Harkovskoj oblasti.

07:00 Španija obećala četiri dodatna tenka Leopard 2 Ukrajini

Španija je obećala četiri dodatna tenka Leopard 2 Ukrajini, pišu mediji. 

Prema riječima španske ministarke odbrane Margarite Robles, prva serija od šest tenkova biće poslata u Ukrajinu „u bliskoj budućnosti“.

Tenkovi su i dalje na popravci u objektu odbrambene industrije u Sevilji.

06:50 Rusi granatirali četiri zajednice u Sumskoj oblasti

Ruske snage su granatirale Krasnopolje, Hotin, Šalihinje i Novoslobidske u Sumskoj oblasti, uništavajući civilnu infrastrukturu, saopštila je regionalna uprava Sumske oblasti.

Nema prijavljenih žrtava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR