12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija reagovala na haški nalog za hapšenje Putina; Zelenski: To je istorijska odluka

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 2

Rusija reagovala na haški nalog za hapšenje Putina; Zelenski: To je istorijska odluka

Autor: Antena M

  • Viber

386. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas smo pratili najvažnija dešavanja:

20:50 Zelenski: Šef terorističke države zvanično je osumnjičen za zločin, to je istorijska odluka

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Putina i to je Istorijska odluka, od koje će početi istorijska odgovornost, poručio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

"Šef terorističke države i još jedan ruski zvaničnik zvanično su postali osumnjičeni za ratni zločin. Deportacija ukrajinske djece je ilegalno prebacivanje hiljada naše djece na rusku teritoriju.Takvu zločinačku operaciju bilo bi nemoguće izvesti bez naređenja najvišeg lidera terorističke države. Odvajanje djece od njihovih porodica, lišavanje svake mogućnosti da stupe u kontakt sa svojim rođacima, skrivanje djece na ruskoj teritoriji, rasijanje po udaljenim regionima – sve je to očigledno ruska državna politika, državne odluke, državno zlo. Koja počinje upravo sa prvim zvaničnikom ove države", rekao je on.

18:18 Medvedev: Nalog za Putinovo hapšenje treba koristiti kao toalet papir

Zamjenik šefa Savjeta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, objavio je danas da "nema potrebe da objašnjava gdje bi nalog za Putinovo hapšenje trebalo upotrijebiti" i poruku propratio emodžijem toalet papira.

"Međunarodni krivični sud je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina. Nema potrebe da se objašnjava gdje treba da se koristi ovaj dokument", napisao je Medvedev na Twitteru.

18:09 Kuleba: Međunarodni kriminalci će odgovarati zbog krađe djece i drugih međunarodnih zločina

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, izjavio je da je poternica "samo početak", dok je Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomatije, ocenio na Tviteru da se "točak pravde okreće."

"Pozdravljam odluku MKS da izda potjernicu za Vladimirom Putinom i Marijom Lavovom-Belovom zbog nasilnog transfera ukrajinske djece. Međunarodni kriminalci će odgovarati zbog krađe djece i drugih međunarodnih zločina", poručio je Kuleba.

17:34 Rusija reagovala na haški nalog za hapšenje Putina

Rusija je odgovorila na vijest da je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Marija Zaharova, portparolka ministarstva vanjskih poslova, rekla je: "Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, ni s pravnog stajališta."

"Rusija nije stranka u Rimskom statutu i ne snosi nikakve obveze prema njemu", dodala je.

Kremlj nije zasad odgovorio na zahtjeve za komentar.

16:30 Haški sud izdao nalog za hapšenje Putina

15:41 EU bi mogla poslati milion topovskih granata u Ukrajinu

Evropska unija mogla bi poslati milion topovskih granata u Ukrajinu ako se usvoje planovi.

Evropsko vijeće odobriće plan na samitu Evropske unije sljedeće sedmice, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je njemački dnevnik Handelsblatt imao uvid.

12:41 I Slovačka Ukrajini šalje avione

Slovačka vlada odobrila je slanje borbenih aviona MiG-29 Ukrajini, rekao je premijer Eduard Heger, pojačavajući vojnu pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije.

Slovačka je druga zemlja koja je najavila da će poslati ratne avione u Kijev nakon Poljske. 

11:24 Zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponijele i nijesu pružile podršku, biće pozvane na odgovornost nakon završetka rata, upozorio je ukrajinski šef diplomatije. 

10:12 Si Đinping dolazi u Moskvu

Kineski predsjednik Si Đinping stiže u zvaničnu posjetu Rusiji od 20. do 22. marta, saopštio je Kremlj.

"S Vladimirom Putinom razgovaraće o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateške saradnje između Rusije i Kine, a biće potpisan i niz važnih bilateralnih dokumenata", dodaju iz Kremlja.

09:22 Bijela kuća: Odluka Poljske o slanju aviona nas neće podstaknuti na isto

Odluka Poljske o slanju borbenih aviona tipa MiG-29 Ukrajini je "suverena odluka" te države, koja neće podstaknuti američkog predsjednika Džoa Bajdena da Ukrajini pošalje svoje borbene avione, poručila je Bijela kuća.

09:14 Prvi MiG-ovi zapadnih saveznika stižu u Ukrajinu

Poljska će u danima koji dolaze poslati Ukrajini četiri borbena aviona MiG-29, rekao je u četvrtak poljski predsjednik, čime će Kijev prvi put dobiti avione od svojih saveznika.

"Kao prvo, doslovno za nekoliko dana poslaćemo, koliko znam, četiri aviona Ukrajini koji su posve spremni za letjenje", rekao je Andžej Duda na konferenciji za novinare, prenosi Hina. 

"Ostali se pripremaju, servisiraju", dodao je.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će avioni moći da budu isporučeni za četiri do šest sedmica.

Duda je rekao da Poljska ima 10 do 20 aviona MiG-29.

07:22 ISW: Šef Vagnera izmislio da ga Putin želi potkopati i neutralizovati

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom novom izvještaju navodi da osnivač plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin tvrdi da su mu novinari nedavno postavili pitanje koje je razotkrilo zavjeru iza koje stoje ruski predsjednik Vladimir Putin i sekretar ruskog vijeća bezbjednosti Nikolaj Patrušev.

U izvještaju ISW-a stoji da je Prigožinova služba za štampu objavila 16. marta navodni zahtjev za komentarom koji je šefu Vagnera uputila ruska novina Nezavisimaja Gazeta, prenosi Index. 

Prigožin tvrdi da je upitan je li bio upoznat s navodnim razgovorima između Putina i Patruševa u vezi s budućnošću Vagnera.

Prigožin tvrdi da je njihov cilj bio da potkopaju i neutralizuju Vagner.

Prigožinova služba navodi da su informacije o razgovorima Putina i Patruševa nedavno kružile ruskim i ukrajinskim Telegram kanalima. Služba tvrdi da je Patrušev rekao ruskom predsjedniku da od Vagnera, za jedan i po do dva mjeseca, neće ostati ništa.

"Patrušev je sugerisao da će nakon uništenja Vagnera u Ukrajini Prigožin pokušati da ujedini bivše i preostale aktivne borce Vagnera uz izmišljeni izgovor, naoruža ih i pošalje na teritoriju Rusije da preuzmu vlast u regijama koje se graniče s Ukrajinom s mogućim napredovanjem u unutrašnjost.

Patrušev je već naredio posmatranje i kontrolu nad kretanjem bivših boraca Vagnera, a Putin se s tim saglasio te zahvalio Patruševu na njegovim naporima da neutralizuje Vagner, a posebno Jevgenija Prigožina", stoji u objavi Prigožinove službe. 

ISW u izvještaju piše da nije došao do ikakvih informacija koje bi sugerisale da su se dogodili takvi razgovori između Putina i Patruševa.

"ISW nije čuo nikakve spekulacije ni u ruskom informacionom prostoru o navodnim razgovorima", stoji u izvještaju. 

Nezavisimaja Gazeta na vlastitoj stranici nije objavila ništa o navodnoj uroti protiv Prigožina i Vagnera.

To se uopšte nigdje ne spominje osim u objavi Prigožinove službe za štampu. 

"Ne postoji potvrda ove teme, što sugeriše da je Prigožin iskonstruisao zavjeru za promovisanje Vagnera i vlastitog ugleda", objavio je ISW.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Putin zločinac

Svijet će reći pravu riječ: Putin ratni zlikovac. Za rušenje slobodne države Ukrajine. Za genocid , za uzimanje ukrajinske đece i od njih praviti janičare. Nema milosti za zločine.

mimi

Vagner će na kraju oborit Putina. To je jasno.