12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bloomberg: Vagner planira povlačenje iz Ukrajine; Slovačka predala Ukrajini četiri Miga

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 1

Bloomberg: Vagner planira povlačenje iz Ukrajine; Slovačka predala Ukrajini četiri Miga

Autor: Antena M

  • Viber

392. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste na našem portalu pratili najvažnije informacije:

19:20 Lideri EU podržali slanje milion metaka Ukrajini

Ukrajini će prema planu koji su podržali lideri Evropske unije  u narednih 12 mjeseci biti poslato milion metaka artiljerijske municije.

Takva odluka je donijeta zato što se Ukrajina suočava s nestašicom municije nakon više od godinu dana borbi, prenio je AP.

Estonska premijerka Kaja Kalas iznijela je prošlog mjeseca ideju da EU uspostavi zajednički plan nabavke sličan onom koji je osmišljen tokom pandemije koronavirusa za kupovinu vakcina.

“Najhitnija potreba Ukrajine je brzo slanje municije, jer bi to moglo donijeti prevagu u ovom ratu”, rekla je Kalas.

Prema različitim procjenama, Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 artiljerijskih granata dnevno, što je oko trećine ruskog ukupnog broja.

18:51 Neki ruski vojnici navodno nijesu dobili puni iznos obećane plate

Profesionalnim vojnicima u Rusiji ne isplaćuju se obećane plate, socijalne i druge naknade, piše Ukrajinska Pravda, koja se poziva na podatke ruske novinske kuće Verstke.

Prema proračunima Verstke, od početka marta 2023. vojnicima u 52 regije Rusije i na okupiranom Krimu plate kasne ili im uopšte nijesu isplaćene. Umjesto obećanih 195.000 rubalja mjesečno, što je iznos od 2350 eura, na njihove račune se uplaćuju puno manji iznosi.

Sudeći prema pričama samih ruskih vojnika i njihovih porodica,  česti problemi s isplatama započeli su u januaru, no istovremeno su zabilježeni pojedinačni slučajevi uskraćivanja i neisplate plata, socijalnih i drugih naknada najmanje od novembra 2022.

Napominje se da se s ovim problemom suočavaju kako oficiri tako i dobrovoljci, ali i profesionalni vojnici. Od početka marta desetine objava o neplaćanju osvanuli su u grupama posvećenim isplatama na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

18:20 EU osudila prijetnje Medvedeva i podržala Međunarodni krivični sud


 Evropska unija (EU) osudila je prijetnje koje je visoki zvaničnik Rusije uputio Međunarodnom krivičnom sudu i Holandiji, kao zemlji domaćinu tog tribunala, zbog naloga za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

17:30 Finska šalje još tri Leopard 2 tenka u Ukrajinu

Finska je donijela odluku o novoj vojnoj pomoći Ukrajini, a poslaće i tri dodatna Leopard 2 tenka. Još su ranije objavili da će Ukrajini poslati tri tenka pa se ukupna brojka sad penje na šest.

16:54 Medvedev zaprijetio Zapadu: Svaki pokušaj hapšenja Putina je objava rata Rusiji

Svaki pokušaj hapšenja predsjednika Vladimira Putina predstavljao bi izravnu objavu rata Rusiji, rekao je Dmitrij Medvedev, zaprijetivši napadom na sjedište bilo koje vlade koja bi omogućila da dođe do hapšenja. Međunarodni kazneni sud (ICC) je u petak izdao nalog za hapšenje, optužujući Putina za ratni zločin nezakonite deportacije stotine djece iz Ukrajine, tvrde da Putin snosi individualnu kaznenu odgovornost.

Reuters piše da je bivši predsjednik Medvedev rekao ruskim medijima da je ICC, koji Rusija, Kina i SAD ne priznaju, institucija koja nikada nije učinila ništa značajno. Međutim, svaki pokušaj hapšenja Putina bio bi objava rata, rekao je Medvedev.

“Zamislimo da se hapšenje realizuje tako da šef nuklearne države (Putin) ode na teritoriju, recimo Njemačke, i bude uhapšen. Što bi to bilo? To bi bila objava rata Ruskoj Federaciji”, rekao je u videu objavljenom na Telegramu. “I u tom slučaju, sva naša imovina – svi naši projektili – odletjeli bi u Bundestag, u ured kancelarke.”

16:09 Broj mrtvih u napadu dronovima kod Kijeva popeo se na 9

Potvrđeno je da je najmanje devet osoba mrtvo kao posljedica napada ruske bespilotne letjelice na Kijevsku regiju u utorak naveče, objavila je ukrajinska državna hitna služba. Služba je saopštila da je dovršila spašavanje i da je iz uništene zgrade izvukla devet tijela.

U utorak je talas ruskih napada dronovima iranske proizvodnje pogodio stambenu zgradu u gradu Rziščivu, oko 80 kilometara jugoistočno od glavnog grada.

15:25 Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga: Rusi gube snagu kod Bahmuta

General Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, objavio je na Telegramu da "agresor ne gubi nadu da će zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, uprkos gubicima u ljudstvu i opremi."

Dalje piše da neprijatelj gubi “znatnu snagu” i da ćemo “vrlo brzo iskoristiti ovu priliku, kao što smo nekada učinili kod Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupjanska”, svih područja koja je Ukrajina prethodno oslobodila od ruske okupacije. Pohvalio je svoje trupe za "nadljudsku otpornost, hrabrost i odvažnost" pod "kontinuiranom vatrom neprijateljske municije i avijacije".

14:55 Slovačka predala Ukrajini 4 Miga-29

Slovačka je Ukrajini predala četiri lovca Mig-29.

"Prva četiri Miga-29 predani su Ukrajincima i već su napustili teritoriju Slovačke", rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Ukupno će Slovačka Ukrajini dati 13 Migova.

14:31 Bloomberg: Prigožin planira povlačenje iz Ukrajine

Jevgenij Prigožin, moćni osnivač plaćeničke grupe Wagner, sprema se smanjiti operacije svoje privatne vojske u Ukrajini, piše Bloomberg pozivajući se na dobro upućene izvore.

Kao jedan od ključnih razloga navode se sve učestaliji nesporazumi i nesuglasice između ruskog vojnog vrha i vagnerovaca.

Navodno se opet okreće svojim akcijama u Africi, dodaje se.

14:18 Mađarska kaže da neće uhapsiti Putina ako uđe u zemlju

Protiv Vladimira Putina Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je potjernicu, što bi trebalo značiti da će ruski predsjednik biti uhapšen ako nogom kroči u bilo koju državu članicu ICC-a.

Ali Mađarska je rekla da, kako stvari stoje, neće uhapsiti Putina. Šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je da nalog nema pravnu osnovu u Mađarskoj.

"Možemo se pozvati na mađarski zakon i na temelju toga ne možemo uhapsiti ruskog predsjednika,... budući da statut ICC-a nije proglašen u Mađarskoj", rekao je Gergely Gulyas na brifingu. Dodao je da njegova vlada još nije "formirala stav" o nalogu za hapšenje.

13:09 Haški sud odgovorio na ruske prijetnje

Međunarodni kazneni sud (ICC) sa sjedištem u Haagu odgovorio je na prijetnje Rusije, izražavajući žaljenje zbog pokušaja zemlje da opstruira "međunarodne napore da se osigura odgovornost" za kršenja međunarodnog prava.

"Predsjedništvo Skupštine naglašava da Sud, njegovi izabrani zvaničnici i njegovo osoblje imaju snažnu podršku Skupštine država stranaka Rimskog statuta", stoji u saopštenju. "Ponovno potvrđujemo njegovo puno povjerenje u Sud kao nezavisnu i nepristrasnu pravosudnu instituciju i ponavljamo našu snažnu predanost održavanju i odbrani načela i vrijednosti sadržanih u Rimskom statutu i očuvanju njegovog integriteta bez ikakvih prijetnji", dodaje se u saopštenju.

09:19 Medvedev: Pokušaj hapšenja Putina ravan je objavi rata

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi pokušaj bilo koje zemlje da sprovede odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o hapšenju predsjednika Rusije Vladimira Putina bio ravan objavi rata.

Medvedev je u intervjuu vodećim ruskim medijima rekao da je Međunardni krivični sud, koji Moskva ne priznaje, pravno ništavan sud i međunarodno-pravno nemoćan, te da ništa značajno nije uradio od momenta svog nastanka.

Medvedev je ocijenio i da Zapad nastoji da destabilizuje političku situaciju u Rusiji i rasparča zemlju.

08:11 Putin: Ako Britanija pošalje oružje s uranijumom, reagovaćemo

"Ako Britanija isporuči Ukrajini oružje  s osiromašenim uranijumom, Rusija će biti prisiljena da reaguje", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izjave ruskog čelnika stižu nakon što je Annabel Goldie, državna ministarka  u Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva, prije nekoliko dana izjavila da će Britanija isporučiti oružje Ukrajini, uključujući metke za probijanje oklopa koji sadrže osiromašeni uranijum.

07:00 Španski  premijer sljedeće sedmice putuje u Kinu

Španski premijer Pedro Sančez sljedeće sedmice će službeno posjetiti Kinu na poziv kineskog predsjednika Si Đinpinga kako bi se poradilo na pronalaženju mirovnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Kina pokušava preuzeti ulogu posrednika u mirovnim pregovorima zbog čega je Si ranije ove sedmice tri dana boravio u Moskvi gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kina se pokušava pozicionirati kao neutralna strana u ratu te je prošlog mjeseca predstavila svoj mirovni plan od 12 tačaka.

06:45 Šef NATO-a: Zapad se mora pripremiti na dugi rat

Vladimir Putin nema neposrednih planova za mir u Ukrajini i stoga se zapad treba pripremiti da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć, upozorio je generalni sekretar NATO-a u intervjuu za Guardian.

Jens Stoltenberg rekao je da je ruski predsjednik uključen u "rat iscrpljivanja" i rekao je da želi da članice NATO-a pristanu na trošenje najmanje 2% BDP-a na obranu na sljedećem samitu saveza, u Vilniusu.

Žestoke borbe, trenutno fokusirane oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, pokazuju da je Rusija voljna "samo ubaciti hiljade i hiljade vojnika, uzeti mnogo žrtava za minimalne dobitke", rekao je šef NATO-a.

"Predsjednik Putin ne planira mir, on planira još rata", nastavio je Stoltenberg, dodajući da Rusija povećava vojnu industrijsku proizvodnju i "dopire do autoritarnih režima poput Irana, Sjeverne Koreje i drugih kako bi pokušala dobiti više oružja" .

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boško Agram

Zamislite da je Ukraina izgubila na brzinu i da je Tramp na vlasti. Što bi ostalo od CG? I 90te smo pretekli zahvaljujući Hrvatima, Bošnjacima i NATO intervenciji. Slava Ukrajini!