12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Korupcija, tortura, zlostavljanje i cenzura: Stanje osnovnih sloboda u svijetu pogoršano

Svijet

Comments 0

Korupcija, tortura, zlostavljanje i cenzura: Stanje osnovnih sloboda u svijetu pogoršano

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Stanje osnovnih sloboda izražavanja i okupljanja pogoršava se širom svijeta, objavile su SAD u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u 2016.

U izvještaju se upozorava na pogoršanje uslova rada opozicionih grupa i aktivista za ljudska prava.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je, prekidajući raniju praksu, odbio da lično objavi izvještaj ili govori o njemu u javnosti kako su to činili njegovi prethodnici, prenosi AP.

Korupcija, upotreba torture i diskriminacije protiv manjina su se pogoršali u nekim djelovima sveta, navodi se u izveštaju.

Izražena je takođe zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja žena, kao i rastućeg ograničavanja medija i internet sloboda, ali i suzbijanja političkih opozicionih grupa i nemogućnosti da narodi sami biraju svoje vlade.

Tilerson, u pismu o izveštaju koje je uputio Kongresu, nije govorio o konkretnim slučajevima zabrinutosti zbog ljudskih prava, ali je naveo da promovisanje prava i demokratije predstavlja "suštinski element američke spoljne politike".

Iako se u izvještaju ne porede i ne rangiraju zemlje, ipak se kao područja i zemlje koja izazivaju najviše zabrinutosti izdvajaju Filipini, Turska, Kina i Venecuela.

Na Filipinima se, naime, bileleži oštar porast ubistava dilera droge koja su počinili policija ali i druge nepoznate osobe koje nisu pripadnici snaga reda.

U Turskoj je vlada uhapsila na desetine hiljada ljudi optuženih da su podržali neuspjeli puč prošle godine, često bez mnogo dokaza, navodi se u izvještaju. Kao razlog za zabrinutost naveden je i veliki broj uhapšenih novinara.

U dijelu o Kini, navodi se da je i dalje prisutna represija osoba koje se bave zaštitom civilnih i političkih prava. Dodaje se takođe i da su desetine hiljada političkih zatvorenika i dalje u zatvoru uprkos negiranju kineske vlade da ih ima.

U slučaju Venecuele, upozorava se na "sistematsku i politizovanu upotrebu sudstva" kojom se zastrašuju i gone kritičari vlasti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR