26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Peticiju da Obama postane predsjednik Francuske potpisalo 40.000 osoba

Svijet

Comments 0

Peticiju da Obama postane predsjednik Francuske potpisalo 40.000 osoba

  • Viber
Peticiju na internetu, u kojoj se traži da bivši američki predsjednik SAD Barak Obama postane predsednik Francuske potpisalo je već 40.000 ljudi, a koliko je velika njegova popularnost među Francuzima, govori i to što se plakati sa tim zahtjevom mogu vidjetu svuda u Parizu.
Obama ne zna baš francuski jezik, ali je ugledan i iskusan političar koji dobro izgleda i trenutno je nezaposlen, a jedan od uzroka zbog čega Francuzi traže njega jeste i taj što su siti skandala i sopstvenih političara, prenosi "Dojče vele".
 
"Cilj ove operacije jeste da ljudi malo razmisle o tome šta se događa s ovim našim izborima. Da se malo nasmiju i da malo sanjaju - na primjer da Obama postane naš predsjednik", kazao je jedan od organizatora inicijative "obama2017.fr".
 
Inicijativu da bivši predsednik SAD bude kandidat na predstojećim izborima za predsednika Francuske pokrenula su četvorica Parižana u tridesetim godinama i to nakon par piva.
Oni ne žele da otkriju svoja imena, ali su spremni da razgovaraju o inicijativi, a razlog za anonimnost je da ne žele da "promovišu sami sebe", jer su "zapravo svi prilično apolitični".
"Razgovarali smo o našim francuskim izborima i o našim strahovanjima zbog toga šta bi moglo da se dogodi s našom zemljom ako ekstremistička stranka pobijedi", kazali su pokretači inicijative.
 
"DV" navodi da se inicijativa odlično uklapa u prilično raširenu nesklonost birača prema svim glavnim kandidatima na predsjedničkim izborima, a osim toga, dvoje od kandidata, Marin Lepen ekstremno desničarskih gledišta i konzervativni bivši premijer Fransoa Fijon, do grla su u optužbama o pronevjeri javnog novca.
Kandidat je još i 38-godišnji bivši ministar privrede Emanuel Makron, ali njegov nedostatak su - mladost i status autsajdera, zbog čega se smatra da vjerovatno neće osvojiti baš mnogo glasova - bar ne u prvom krugu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR