22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razgovori između Izraela i Hamasa o taocima konstruktivni, ali bez dogovora

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Razgovori između Izraela i Hamasa o taocima konstruktivni, ali bez dogovora

Autor: Antena M

  • Viber

113. je dan sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i palestinske grupe Hamas.

U nastavku pratimo dešavanja:

22:19 Razgovori između Izraela i Hamasa o taocima konstruktivni, ali bez dogovora

Razgovori između Izraela i Hamasa, koji su danas održani na inicijativu Katara, Sjedinjenih Država i Egipta u cilju postizanja sporazuma o taocima, bili su "konstruktivni", ali ostaju "značajne praznine", saopštio je izrelski premijer Benjamin Netanjahu.

U saopštenju se navodi da je samit održan u Evropi i da će strane nastaviti sa razgovorima na sastancima koji su planirani za naredne dane, prenio je Times of Izrael.

„I dalje postoje značajne praznine o kojima će strane nastaviti razgovore ove sedmice na dodatnim sastancima“, stoji u saopštenju Netanjahua.

Prethodno je Gardijan objavio da će sastanak danas biti održan u Parizu, s ciljem da se postigne sporazum o oslobađanju izraelskih talaca, u zamjenu za privremeno primirje.

Kako je prenio britanski list, američki pregovarači, među kojima je i direktor CIA Vilijam Barns, predstavili su okvir za pregovore, koji predviđa dvomjesečno primirje između Izraela i Hamasa.

Najprije bi bio dogovoren jednomjesečni prekid vatre i u tom periodu bi bili oslobođeni žene, stari i povređeni taoci, a potom bi uslijedilo još 30 dana primirja, kada bi bili oslobođeni muški taoci i izraelski vojnici. Istovremeno bi bila omogućena veća dostava humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Očekuje se da će se Barns u Parizu sastati sa čelnikom Mosada Davidom Barneom, katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom i šefom egipatske obavještajne službe Abasom Kamelom.

16:34 IDF: Granični prelaz prema Pojasu Gaze zatvorena zona

Izraelske odbrambene snage (IDF) proglasile su danas zatvorenom vojnom zonom područje oko graničnog prelaza prema Pojasu Gaze usred protesta Izraelaca protiv isporuke pomoći Palestincima.

Kako je navedeno komandant Južne komande general-major Jaron Finkelman je sinoć potpisao naredbu poslije procjene situacije, prenijeli su izraelski mediji.

Naredba znači da je nelegalno prisustvo civila u području prelaza kao i na obližnjim putevima.

Aktivisti, uključujući porodice nekih talaca koje palestinski ekstremisti drže zatočene u Gazi, su blokirale prelaz Kerem Šalom tokom nekoliko dana, kako bi spriječile isporuku humanitarne pomoći.

U srijedu je samo devet kamiona ušlo u Gazu preko prelaza Kerem Šalom zbog protesta, a u četvrtak i petak je prelaz bio zatvoren, jer su demonstranti blokirali prilaz.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je u subotu upozorila na posljedice ograničenja humanitarnog pristupa djelovima Gaze i blokiranja pomoći na prelazu.

„Nemogućnost da se isporuči hrana, voda i medicinska pomoć će pogoršati ionako tešku situaciju onima kojima je pomoć potrebna“, saopštila je OCHA.

11:45 Ministarstvo zdravlja: U Gazi ubijene 26.422 osobe

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da su 26.422 osobe, najviše žena, djece i maloljetnika, ubijeno od početka rata između Izraela i te palestinske organizacije.

U protekla 24 sata ubijeno je 165 ljudi, naveo je Hamas.

Od 7. oktobra, kada je počeo rat, ranjeno je 65.087 osoba, dodaje se u saopštenju.

07:40 Guteres: Svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora krivično će odgovarati
 
Generalni sekretar UN Antonio Guteres saopštio je da će krivično odgovarati "svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora", poslije optužbi da je nekoliko radnika UNRVA na neki način učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Od 12 umiješanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje, navodi se u saopštenju Gutersa.

Guteres je, istovremeno, apelovao na vlade da nastave podršku UNRVA, poslije odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbjeglicama.

"Svaki zaposleni UN umiješan u akte terora biće smatran odgovornim, uključujući krivično gonjenje", saopštio je Guteres.  


07:18 AP: Napreduju pregovori o prekidu vatre i osobađanju talaca
 
Američki pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael na dva mjeseca pauzirao vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamjenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma, koji bi tek trebalo da bude postignut, predviđaju prekid vatre u dvije faze.

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi, zatim, nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu.

Novi sporazum, takođe, će zahtijevati od Izraela da dozvoli isporuke većih količina humanitarne pomoći u Gazu.

Iako predloženi sporazum ne bi okončao rat, američki zvaničnici se nadaju da bi takav dogovor mogao postaviti temelje za trajno rješenje sukoba.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR