18 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mađarski desničar: Ako Ukrajina izgubi rat, polažemo pravo na ukrajinsko Zakarpatje

Izvor: Budimpešta pixabay ilustracija

Svijet

Comments 0

Mađarski desničar: Ako Ukrajina izgubi rat, polažemo pravo na ukrajinsko Zakarpatje

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Mađarska krajnje desna stranka Naša domovina polagaće pravo na zapadnu regiju Ukrajine u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije, rekao je sinoć čelnik stranke.

Čelnik Naše domovine Laslo Torockzai rekao je to na konferenciji na kojoj je stranka, koja ima šest poslanika u mađarskom parlamentu od 199 članova, među ostalima ugostila čelnike krajnje desnice iz njemačkog AfD-a i holandskog Foruma za demokratiju.

"Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: trenutni prekid vatre, mir i rješenje putem pregovora", rekao je Torockzai u videosnimku objavljenom na internet stranici svoje stranke, pozivajući na autonomiju za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini.

"Ako ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je moguće, onda kao jedina mađarska strana koja zauzima ovo stajalište, dopustite mi da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje", rekao je, dobivši aplauz publike.

Vlada bez komentara

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i ukrajinska ambasada u Budimpešti nijesu odmah odgovorili na pitanja poslana e-poštom za komentar o Torockzaijevim izjavama.

Sukob Budimpešta i Kijeva

Budimpešta se sukobila s Kijevom oko, kako kaže, ograničenja prava otprilike 150.000 etničkih Mađara da se koriste maternjim jezikom.

Prošlog mjeseca sve države Evropske unije osim Mađarske, koja je također članica NATO-a, pristale su da počnu pristupni pregovori s Ukrajinom.

Čelnici bloka zaobišli su Orbanovo protivljenje tako da je Orban napustio prostoriju kada se donosila odluka.

Ali čelnici nijesu mogli nadvladati njegov otpor restrukturisanju budžeta EU kako bi se 50 milijardi eura usmjerilo u Kijev i očekuje se da će ponovno razmotriti to pitanje na vanrednom samitu sljedećeg četvrtka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR