19 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otkrivena korupcija u kupovini oružja u Ukrajini, pominje se i Balkan

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Otkrivena korupcija u kupovini oružja u Ukrajini, pominje se i Balkan

Izvor: RSE/ Danas

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski zvaničnici su danas saopštili da su otkrili korupcionašku šemu pronevjere sredstava u vrijednosti od oko 40 miliona dolara, namijenjenih za kupovinu minobacačkih granata za vojsku te zemlje.
 
Istražitelji iz Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) su rekli da je pet osoba optuženo, a jedna osoba je privedena dok je pokušavala da pređe ukrajinsku granicu i da je novac otišao na različite račune u Ukrajini i na Balkanu.

SBU je saopštila da je istraga „otkrila zvaničnike ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenal, koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivna za kupovinu granata“.

„Prema nalazima istrage, u pronevjeru su umešani bivši i sadašnji visoki zvaničnici ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija“, objavila je SBU na društvenoj mreži Iks.

Pronevjera je uključivala kupovinu 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

Nakon uplate, zaposleni u kompaniji trebali su sredstva prenijeti firmi registrovanoj u inostranstvu, koja bi potom municiju isporučila Ukrajini. Međutim, roba nikada nije isporučena, već je novac poslat na različite račune u Ukrajini i na Balkanu.

Sredstva su zaplijenjena i biće vraćena u budžet za odbranu zemlje, saopštilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo.

Za odbranu od ruske invazije ministarstvo odbrane Ukrajine naručilo je u oktobru prošle godine 100.000 komada minobacačkih granata od ukrajinske kompanije „Lviv Arsenal“.

Za to je iz ukrajinskog budžeta izdvojeno 36,6 miliona dolara, ali naručene granate do danas nijesu isporučene i Ukrajina sudskim putem zahteva povrat tog novca.

Istraga dolazi u trenutku kada Kijev pokušava da suzbije korupciju u pokušaju da ubrza svoje članstvo u Evropskoj uniji i NATO paktu. Zvaničnici iz oba bloka zahtijevali su jasne reforme protiv korupcije prije nego što prime Ukrajinu u svoje članstvo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR